Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă. ”Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?”

Pescarii din Deltă cer ca statul să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă. ”Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă?”
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2023

Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) a propus Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ca pescarii să se implice direct în popularea cu pește a rezervației, după un model practicat în Marea Britanie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea a fost făcută în timpul discuțiilor purtate pe tema ordinului de prohibiție a pescuitului pentru 2024, iar fostul angajat al ARBDD, în momentul de față pescar în Crișan, Eduard Gherman, membru al FOPPDD, a menționat că statul trebuie să le ofere compensații pescarilor atunci când nu pot captura pește într-o zonă, arată Agerpres.

BRD, profit în creștere cu o cincime. Banca propune dividend din profitul nerepartizat pe 2022 CITEȘTE ȘI BRD, profit în creștere cu o cincime. Banca propune dividend din profitul nerepartizat pe 2022

„Acolo se pescuiește pe coordonate, latitudine și longitudine. Aici este zona lui Gherman, dau ca exemplu. Nu mai am voie să pescuiesc deloc doi ani, venitul din doi ani din urmă înregistrat cu facturi era plătit de stat, iar în perioada asta nu pescuiam, dar mă țineam de populat cu banii Guvernului. După care îmi dădea mie drumul și-l oprea pe Verbina, de exemplu. Asta se întâmpla și cu terenurile agricole, pentru regenerarea solului”, a declarat Eduard Gherman.

Guvernatorul Rezervației, Gabriel Marinov, a apreciat inițiativa.

„Ceea ce spuneți este ideal și ar fi absolut minunat să se poată pune în operă. Măcar parțial, dacă nu general. Există un mare grad de neîncredere între autorități și pescari. Și spun asta și mi-o asum, pentru că oamenii rezervației, plătiți să ferească resursa de pescuit și captură, sunt primii care o capturează”, a menționat Gabriel Marinov.

Neîncrederea dintre autorități și pescari a fost reconfirmată și de reprezentanți ai FOPPDD care și-au exprimat temerea că ARBDD dorește să interzică pescuitul în complexul Somova-Parcheș, zonă transformată anul acesta într-un bazin natural de reproducere a peștelui în care activitatea tradițională a fost suspendată.

FOTO BMW spune că a depășit Tesla din punct de vedere al tehnologiilor de baterii CITEȘTE ȘI FOTO BMW spune că a depășit Tesla din punct de vedere al tehnologiilor de baterii

În opinia președintelui FOPPDD, Dan Verbina, tensiunile dintre pescari și autorități vor dispărea atunci când statul le va oferi pescarilor compensații în timpul prohibiției.

„Oamenii aceștia cu ce trăiesc? Luăm măsuri de protejare, dar ei ce mănâncă? Avem două luni de prohibiție, opriți apoi setca, pescuitul din cauza războiului, dar taxele și impozitele curg, iar oamenii au nevoie de mâncare, să-și țină copiii la școală. Compensațiile ar rezolva într-un fel problemele pescarilor”, a declarat președintele FOPPDD.

Conducerea FOPPDD a menționat că s-a alăturat demersului făcut de Primăria comunei Sfântu Gheorghe care a acționat în instanță statul român după ce a interzis în anul 2006 pescuitul speciilor de sturion fără a le oferi pescarilor vreo compensație.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunării
pescari