Peste 170.000 de fermieri vor primi despăgubiri totale de 640 milioane de lei pentru seceta din acest an

Peste 170.000 de fermieri vor primi despăgubiri totale de 640 milioane de lei pentru seceta din acest an
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 oct 2015

Peste 170.000 de fermieri ale căror suprafețe cultivate au fost afectate în proporție de 30%-100% de seceta din acest an vor primi despăgubiri în sumă totală de 640 milioane de lei. Guvernul va anunța Comisia Europeană despre acordarea ajutorului, iar banii vor fi alocați Ministerului Agriculturii la rectificarea bugetară, care va fi aprobată vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat că cererile din partea fermierilor vor putea fi primite cel mai probabil începând cu 1 noiembrie, iar despăgubirile vor fi plătite din decembrie.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, seceta a fectat 1,6 milioane de hectare de culturi deținute de 173.524 fermieri, dintre care 165.000 sunt persoane fizice.

Pentru cultura de porumb va fi acordată o despăgubire de până la 420 lei/ hectar pentru firme și de până la 210 lei/ hectar pentru persoane fizice, în funcție de gradul de afectare a culturii. În cazul legumelor, despăgubirile pot ajunge la 1.100 lei/ hectar pentru persoane fizice și până la 2.200 lei/ hectar pentru firme.

Guvernul a aprobat, marți, și alocarea a 254 milioane de lei pentru plata subvenției la motorină aferentă primelor două trimestre din acest an, urmând ca, la rectificarea bugetară, ministerul să mai primească 106 milioane de lei pentru plata subvenției la motorină aferentă trimestrului al III-lea. În total, de această subvenție vor beneficia circa 315.000 de firme.

Suma în plus pe care Ministerul Agriculturii o va primi la rectificarea bugetară va depăși un miliard de lei și va include cele 640 milioane de lei pentru secetă și 106 milioane de lei pentru motorină, diferența fiind fondurile pe care Agricultura le cedase la rectificarea anterioară altor ministere, pentru a fi folosite la confinanțarea proiectelor europene.     

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
despagubiri
fermieri
motorina
rectificare