Peste 20 de nave cu cereale sunt blocate în apropierea porturilor iraniene, din cauza sancțiunilor SUA care creează probleme de plăți

Peste 20 de nave cu cereale sunt blocate în apropierea porturilor iraniene, din cauza sancțiunilor SUA care creează probleme de plăți
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2019

Peste 20 de nave încărcate cu un milion de tone de cereale sunt blocate în apropierea porturilor iraniene, din cauza sancțiunilor americane care creează probleme de plăți și afectează eforturile Iranului de a importa mărfuri esențiale, au declarat surse implicate direct în activitățile comerciale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Traderi precum Bunge și compania chineză COFCO International au fost afectate de întârzierea plăților și costurile suplimentare de până la 15.000 de dolari pe zi, în condițiile în care reintroducerea restricțiilor americane îngreunează procesarea tranzacțiilor, au spus sursele.

Alimentele, medicamentele și alte produse umanitate sunt exceptate de la sancțiunile reimpuse de Washington după ce președintele Donald Trump a anunțat că se retrage din acordul nuclear convenit în 2015 de puterile occidentale cu Iranul, scrie News.ro.

Regiunea în care se produc cele mai scumpe vinuri din lume, păzită zi și noapte de jandarmi CITEȘTE ȘI Regiunea în care se produc cele mai scumpe vinuri din lume, păzită zi și noapte de jandarmi

Dar măsurile americane, care au ca țintă toate activitățile economice, de la vânzările de petrol la transporturi navale și activități financiare, au determinat mai multe bănci străine să mai facă afaceri cu Iranul, inclusiv cele umanitare, cum sunt transporturile de alimente.

Puținele bănci care mai procesează afaceri iraniene întâmpină numeroase obstacole, cum ar fi blocarea canalelor de finanțare.

Șase surse occidentale și iraniene au spus că situația contribuie la staționarea timp de peste o lună în afara celor mai mari porturi iraniene unde se descarcă alimentele, Bandar Imam Khomeini și Bandar Abbas.

Navele transportă încărcături între care soia și porumb, majoritatea din America de Sud, au spus sursele. Situația vaselor de cereale poate fi aflată și prin datele de urmărire a navelor.

”Nu există restricții pentru afacerile de natură umanitară, dar nu poți fi plătit. Aștepți o plată luni de zile”, a spus o sursă europeană.

Volumul de lemn exploatat în România a crescut CITEȘTE ȘI Volumul de lemn exploatat în România a crescut

O altă sursă a spus: ”Există nervozitate în rândul traderilor în a face alte tranzacții cu Iranul, înainte ca datoriile să fie plătite”.

Un oficial portuar iranian a declarat că au apărut probleme de când au fost impuse sancțiunile americane pentru sistemul financiar, în noiembrie 2018.

”Ceea ce s-a întâmplat acum este că numărul băncilor care nu mai fac afaceri cu Iranul este în creștere”, a explicat oficialul.

Sancțiunile separate impuse în septembrie de SUA băncii centrale iraniene, după atacurile  împotriva unităților de procesare a petrolului din Arabia Saudită, pe care autoritățile americane le atribuie Iranului, au amplificat dificultățile de a efectua tranzacții.

Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU a estimat luna trecută că stocurile de cereale ale Iranului vor totaliza în acest an 5,1 milioane de tone, urmând să scadă la 4,8 milioane de tone în 2020, față de 9,9 milioane de tone în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
nave
sua