Pierderi de peste 40 de milioane de lei în urma gripei aviare, la Peneș Curcanul. Statul român acordă despăgubiri de 30 de milioane de lei, iar proprietarii mai cer 10 milioane

Pierderi de peste 40 de milioane de lei în urma gripei aviare, la Peneș Curcanul. Statul român acordă despăgubiri de 30 de milioane de lei, iar proprietarii mai cer 10 milioane
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2023

Compania Bravcod, care produce carne de curcan sub brandul Peneș Curcanul, a suferit pierderi de peste 40 de milioane de lei în urma gripei aviare care a afectat trei dintre fermele firmei, însă nu va promi despăgubiri decât pentru păsările ucise, nu și pentru costurile de igienizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„În total, am eutanasiat 220.000 de curcani. Numai valoarea de piață a păsărilor este de 30 de milioane de lei. În plus, costurile cu eutanasierea, cu dezinfectarea fermelor, ne duc la alte zece milioane de lei”, spune Răzvan Șandru, directorul general al companiei și unul dintre acționari, care a adăugat că peste o lună va începe repopularea fermelor cu pui de curcă, arată Biz Brașov.

Bimbo confirmă și în România achiziția Vel Pitar, anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI Bimbo confirmă și în România achiziția Vel Pitar, anunțată de Profit.ro

Potrivit statului român, compania ar avea dreptul la o despăgubire de 30 de milioane de lei, contravaloarea curcanilor eutanasiați. În schimb, legislația europeană acoperă și costurile cu eutanasierea, cu dezinfecția fermelor. „În plus, pentru a readuce totul la starea inițială, am fost nevoiți să investim un milion de euro”, a mai precizat Șandru.

Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov, cel care a condus Comisia de Evaluare a pagubelor de la Bravcod, spune că aceasta tocmai și-a încheiat activitatea, iar dosarul de evaluare a fost predat conducerii firmei codlene. „Noi acordăm despăgubiri potrivit legislației din România”, a explicat Văsii.

Grupul Bravcod este cel mai mare producător de carne de curcan din România, sub brandul Peneș Curcanul.

Grupul de firme Bravcod, deținătorul brandului Peneș Curcanul, are un business integrat care include 5 ferme moderne de creștere, cu o capacitate de peste un milion de capete anual, un abator, o rețea de circa 100 de francize care distribuie produsele Peneș. Circa 30% din producția grupului este exportată către țări din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
peneș curcanul
gripa aviara