ULTIMA ORĂ Focar de gripă aviară diagnosticat la Peneș Curcanul, cel mai mare producător de carne de curcan din România

ULTIMA ORĂ Focar de gripă aviară diagnosticat la Peneș Curcanul, cel mai mare producător de carne de curcan din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

Un focar de gripă aviară a fost detectat la o fermă de curcani din Codlea, unde se află peste 60.000 de păsări, pe o rază de minimum 10 kilometri fiind luate măsuri de restricție severe privind circulația persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări  BRAVCOD SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov.

Din data 26 ianuarie, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Brașov și județele limitrofe, precum și Unitatea Operațională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu”, anunță ANSVSA.

Nucii din propria curte - Nu mai pot fi tăiați așa ușor CITEȘTE ȘI Nucii din propria curte - Nu mai pot fi tăiați așa ușor

Grupul Bravcod este cel mai mare producător de carne de curcan din România, sub brandul Peneș Curcanul.

Grupul de firme Bravcod, deținătorul brandului Peneș Curcanul, are un business integrat care include 5 ferme moderne de creștere, cu o capacitate de peste un milion de capete anual, un abator, o rețea de circa 100 de francize care distribuie produsele Peneș. Circa 30% din producția grupului este exportată către țări din Uniunea Europeană.

O echipă de specialiști din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de vicepreședintele Dănuț Păle, s-a deplasat la exploatația respectivă, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale, care au scopul de a împiedica răspândirea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecție și de supraveghere, astfel încât pe o rază de minimum 10 kilometri s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

În zona de protecție se află alte 9 exploatații comerciale de păsări, care sunt monitorizate permanent prin inspecții clinice și recoltări de probe.

Brexit a alungat studenții străini CITEȘTE ȘI Brexit a alungat studenții străini

Serviciile sanitare veterinare, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov, au restricționat drumurile de acces către ferme.

De asemenea, au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Prahova, Covasna, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Harghita, Mureș și inspectori ai Poliției Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acțiuni comune de control privind respectarea legislației sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și creșterea încrederii cetățeanului în instituțiile publice încheiat între ANSVSA și IGPR.

Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasăre și ouă de consum și de incubație, între România și alte state membre în care evoluează gripa aviară.

ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor și Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România și cu Colegiul Medicilor Veterinari din România.

Contextul epidemiologic actual al evoluției gripei aviare în Europa denotă o presiune virală crescută, înregistrându-se focare, astfel: Polonia – 32, Franța – 27, Cehia – 11, Germania – 7, iar cazuri la păsările sălbatice: Germania – 40, Austria – 33, Belgia – 20, ceea ce determină intensificarea supravegherii și monitorizării păsărilor domestice și a celor sălbatice care reprezintă, conform legislației și a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Pentru asigurarea sănătății publice, toate efectivele de păsări au fost și sunt supuse programelor naționale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piața din România să ajungă produse și suproduse obținute doar de la animale sănătoase.

Situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației, precizează ANSVSA.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripă aviară
curcani