Petre Daea: Prețurile produselor alimentare s-au liniștit, o parte dintre ele au scăzut

Petre Daea: Prețurile produselor alimentare s-au liniștit, o parte dintre ele au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2023

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, susține că prețurile produselor alimentare s-au liniștit și vor continua să scadă, în condițiile în care unele supermarketuri au anunțat reduceri de prețuri în această perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Eu spun că prețurile s-au liniștit, o parte din ele au scăzut. Dumneavoastră la televizor dați în fiecare seară și iată că aseară era la un post de televiziune, nu spun la care și nici nu spun care supermarket a anunțat că s-au făcut reduceri de prețuri, iar dumneavoastră ați făcut această publicitate și bine că ați făcut-o, ca să știe oamenii. Iată un semnal bun și din acest punct de vedere am siguranța că și celelalte prețuri vor avea același comportament de scădere la produsele care sunt acum pe piață", a declarat Petre Daea, la Târgul de Primăvară din curtea ministerului.

Producătorul de carne de pasăre Oprea Avi Com, joint venture cu grupul ungar Hodler Capital CITEȘTE ȘI Producătorul de carne de pasăre Oprea Avi Com, joint venture cu grupul ungar Hodler Capital

Întrebat care este părerea sa în legătură cu prețurile ridicate ale trufandalelor din piețele românești, Daea a răspuns că are nu doar o părere ci și o explicație și o îngrijorare, scrie Agerpres.

"Sigur că am o părere, am și o explicație în același timp, am și o îngrijorare vizavi de cele spuse dumneavoastră, cum fiecare dintre noi o are. Eu spun așa: în momentul în care apar trufandalele și oferta este mică pe piață și este dorința de câștig - uneori este o dorință legitimă având în vedere faptul că se obțin cu efort aceste produse în momentele în care temperatura este asigurată artificial și costurile sunt ridicate - este normal să fie un preț, dar unul al respectului față de muncă și să nu ne lăcomim cu prețurile în piețe gândindu-ne că vom câștiga. Le-am spus și producătorilor, cum de altminteri îi asigur și pe consumatori că de aceea facem aceste târguri tocmai pentru a se realiza schimbul de marfă și pentru a genera acest interes spre produsele românești, în așa fel încât să ne asigurăm consumul zilnic și să mărim interesul fermierilor pentru a cultiva culturile respective", a explicat el.

În acest context, ministrul Agriculturii nu a exclus faptul că sunt și situații în care prețurile produselor alimentare au crescut din cauza speculei, unul dintre exemple fiind cel al cepei.

"Uneori există din nefericire și această situație, dar lucrurile acestea se așază cu noi, prin noi și cu reguli bine stabilite. Ministerul Agriculturii și statul român dau subvenții pentru agricultura României, pentru a menține în stare de funcționare din punct de vedere al confortului financiar pentru fermieri, în așa fel încât să producem în țară și să producem tot timpul și fără întrerupere și să valorificăm întreaga producție pe care o obținem. Sunt prețuri în respect față de muncă. E adevărat că acum este un sortiment, este această ceapă, dar nu trebuie să ne învârtim în jurul cepei și să absolutizăm că prețurile au luat-o razna. E adevărat că au speculat un moment și am spus foarte clar: nu trebuie să speculați acest moment. Noi suntem legați acum de toate informațiile de pe planetă și dacă într-o parte se spune că au crescut prețurile, iată că unii se gândesc, că dacă au crescut acolo, de ce să nu crească și aici", a subliniat șeful de la Agricultură.

Acesta a făcut apel către români pentru a cumpăra produse românești pentru a întări legătura între cumpărători și producătorii români.

"Aș face apel prin intermediul dumneavoastră către toți românii: unde văd un produs românesc să se ducă să îl cumpere și uite așa întărim legătura între cumpărătorul și producătorul român și de aici creșterea producției, o ofertă mai mare și un preț mai mic în condițiile în care valorificăm rapid și pot să câștige în așa fel încât să-și reia ciclu de producție(...)Pe acești producători de hrană eu îi iubesc și trebuie să-i iubim și în același timp să-i și ajutăm, cumpărând de la ei și mâncând produsele românești, chiar dacă mâncăm mai puțin, merită să mâncăm de la ei, merită să fim alimentați cu produse bune pe care le avem în România și merită să ajutăm semenii noștri care o duc greu și fac cu mare greutate produsele pe care le vedem și care sunt extrem de gustoase", a mai spus Daea.

Ministrul Agriculturii a deschis miercuri Târgul de Primavară organizat de Asociația "Produs de Cluj" în curtea instituției, evenimentul făcând parte din campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local, sub denumirea "Produs românesc - Bun pentru tine, bine pentru fiecare!".

Acesta a venit cu un țăran din Vrancea, de 83 de ani, "un român adevărat", pe care l-a cunoscut în urmă cu câțiva ani la Indagra și care i-a cerut să se vadă cu presa și să facă un cadou doamnelor din minister. De asemenea, ministrul a oferit jurnalistelor lalele cu ocazia zilei de 8 Martie.

La Târgul de Primăvară, deschis în perioada 8-12 martie, participă peste 30 de producători și artizani locali din regiunea de Nord Vest și Centru a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
petre daea
prețuri