Polemică în Germania pe tema amplorii scandalului ouălor contaminate

Polemică în Germania pe tema amplorii scandalului ouălor contaminate
scris 16 aug 2017

Autoritățile locale și naționale germane se certau miercuri pe tema amplorii scandalului ouălor contaminate cu fipronil, după ce regiunea cea mai afectată a evocat 35 de milioane de ouă contaminate - triplu față de estimarea Guvernului, relatează AFP.

”Amploarea sacandalului este mult mai mare decât spune ministrul federal (al Agriculturii Christian Schmidt) (...). Potrivit informațiilor disponibile la 14 august 2017, doar în landul Saxonia Inferioară au fost livrate 35,3 milioane de ouă suspectate de contaminare cu fipronil”, a declarat, potrivit serviciului său de presă, ministrul Agriculturii din Saxonia Inferioară Christian Meyer..

”Statul federal minimizează problema”, a subliniat ministrul landului, revizuind în creștere datele publicate miercuri în presă de către ministerul pe care-l conduce și potrivit cărora 28,1 milioane de ouă sunt vizate.

El se bazează pe date disponibile în sistemul de alertă al Uniunii Europene (UE).

De altfel, afirmă el, 17 milioane de ouă potențial contaminate au plecat din regiune, însă el nu a precizat destinația exactă a acestora.

În total, patru ferme din Saxonia Inferioară au fost contaminate cu insecticidul fipronil.

La rândul său, Ministerul federal al Agriculturii și-a apărat estimarea de 10,7 milioane de oră suspecte - în toată Germania.

”Agregarea pur matematică a datelor din Sistemul de alertă pentru securitate alimentară în Uniunea Europeană cu privire la aceste livrări din Olanda în Germania a condus la o supraestimare masivă a numărului ouălor potențial contaminate care au intrat în comerț”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a ministerului, Christina Wendt.

Ea nu a explicat mai detaliat acest lucru, dar a spus că o ”livrare nu înseamnă că se află în comerț”.

Ea l-a acuzat de altfel pe ministrul din Saxonia Inferioară - care provine din cadrul Verzilor, în contextul în care ministrul federal este un conservator - că se folosește de scandalul cu fipronilul în scopurile ”campaniei electorale”.

Alegeri legislative sunt prevăzute pe 24 septembrie în Germania și alegeri regionale la nivelul landului în octombrie.

Amploarea acestui scandal a fost dezvăluită la începutul lui august. El s-a extins din Olanda în Germania, după care a ajuns să vizeze cel puțin 17 țări europene.

Scandalul stătea să izbucnească de mai multe luni, iar Belgia și Olanda, de unde a plecat cea mai mare parte a ouălor, au fost acuzate că nu au declanșat procedurile necesare de alertare.

În aceste două țări, peste 200 de ferme de găini ouătoare au fost contaminate, în urma dezinfectării locurilor respective cu produse care conțin fipronil.

Acest insecticid este folosit pe animale de companie împotriva păduchilor, căpușelor și acarienilor. Utilizarea sa este interzisă asupra animalelor care intră în lanțul alimentar în Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
contaminare
fipronil
scandal