Înghețul din aprilie a afectat major livezile agricultorilor chiar și în proporție de 100%, așa că e de așteptat ca pe piață să fie în acest an mai puține fructe locale în lunile mai și iunie și mai multe importuri la prețuri mai mari. Și țările care trimiteau în România cireșe, caise, piersici au trecut prin acelasi val de frig, chiar cu minus 17 grade Celsius.
La câteva zile după îngheț s-au văzut urmările nopților cu -5 , chiar -7 grade Celsius în livezi. Pomicultorii care nu au avut instalații de încălzire a livezilor de cireș e posibil să fi pierdut totul. Anul acesta vom avea pe mese mult mai puține cireșe românești. Pierderile pomicultorilor sunt foarte mari, arată Digi 24.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
„Pistilul este negru cu tot cu ovar. Nu avem nicio floare viabilă. El ar trebui să fie verde, turgescent. Daună totală”, spune un fermier.
Și importurile de cireșe, caise și piersici, care ar trebui să compenseze pierderile, vor fi afectate. Țările care exportă în România au producțiile decimate de perioada cu temperaturi negative din urmă cu două săptămâni. Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, cel puțin, au anunțat pagube însemnate
Asociația Pomicultorilor din România a cerut recent autorităților să invoce forța majoră. „Situația este una dezastruoasă pentru întreg sectorul horticol din România. Putem spune că niciodată nu am întâlnit, atât eu, cât și cei care îmi povestesc, un accident climatic care să cuprindă o gamă atât de largă de specii și pe o întindere atât de mare. Practic, tot teritoriul țării este compromis, de la cea mai vestică localitate, de la Beba Veche și până la Sulina sau, să zicem, până la Constanța și de la Darabani și până la Zimnicea, pomii fructiferi sunt avariați într-o foarte mare măsură”, spune Bogdan Silinescu, reprezentant al organizației FRULEG.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că a fost constituit un grup de lucru în acest sens.