Prețurile la sucul de portocale au explodat. Boala "dragonului galben"

Prețurile la sucul de portocale au explodat. Boala "dragonului galben"
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2023

Cotațiile la sucul de portocale au urcat marți la cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul tranzacționării contractelor futures la bursa de la New York, în 1966, în contextul în care prognozele referitoare la o recoltă slabă de portocale în SUA, Brazilia și Mexic au stimulat interesul investitorilor în acest produs, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Contractele futures la concentrat de suc de portocale congelat (FCOJ) la bursa Intercontinental Exchange au atins maximul istoric de 4,17 dolari per livră (o livră este echivalentă cu 0,4536 kilograme nr.) în timpul ședinței de tranzacționare, pentru ca la final să coboare până la 3,83 dolari per livră. De la începutul anului și până în prezent acest contract a crescut cu 90%, scrie Agerpres.

Startup-ul estonian eAgronom intră în România CITEȘTE ȘI Startup-ul estonian eAgronom intră în România

„Uneori, aceste piețe depășesc cele mai absurde așteptări ale noastre. Cine se aștepta la un preț de patru dolari la sucul de portocale? Profitul potențial de pe urma acestor tranzacții este uluitor”, spune Dave Reiter, trader la Reiter Capital Investments LLC, referindu-se la poziția asumată de unii investitori cu privire la acest contract.

Însă dincolo de tranzacțiile în scop speculativ, fundamentele arată spre o producție redusă în principalii trei mari cultivatori de portocale, Mexic, SUA și Brazilia, din cauza evoluțiilor meteo nefavorabile și a dăunătorilor.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) susține că recolta din 2022-23 a fost cea mai slabă din ultimii 56 de ani, în principal din cauza răspândirii unui dăunător denumit huanglongbing (-boala dragonului galben-nr.). O altă lovitură la adresa stocurilor a venit din partea uraganelor repetate care au lovit Florida, cel mai mare stat producător de portocale din SUA.

Ibiapaba Netto, director la CitrusBR, asociația care îi reprezintă pe producătorii brazilieni de suc, spune că o inversare a actualei situații de ofertă limitată va avea nevoie de timp și nu există nicio certitudine că se va întâmpla. Brazilia are o pondere de 75% din comerțul mondial cu suc de portocale.

Netto a spus că producătorii de fructe se tem să investesc pentru a extinde livezile de portocale din cauza bolii dragonului galben. „Cea mai mare recoltă a noastră a fost în urmă cu cinci ani. Suntem într-o situație în care stocurile sunt practic la zero”, a spus Ibiapaba Netto.

viewscnt
Afla mai multe despre
suc de portocale
pret
sua