Prețurile mărfurilor alimentare au atins un nivel record în 2022

Prețurile mărfurilor alimentare au atins un nivel record în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2023

Creșterea prețurilor mărfurilor alimentare de anul trecut, ca efect al invaziei Rusiei în Ucraina, a urcat un indice al prețurilor alimentelor, calculat de agenția pentru alimente a Națiunilor Unite (FAO) la un nivel ridicat istoric, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele prețurilor alimentelor, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a atins o medie de 143,7 puncte în 2022, în creștere cu 14,3% față de 2021, și cel mai mare de când au început înregistrările în 1990, potrivit FAO.

Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo” CITEȘTE ȘI Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo”

Indicele crescuse deja cu 28% în 2021, față de anul precedent, ca urmare a revenirii economiei mondiale după impactul pandemiei, scrie News.ro.

Prețurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, din cauza temerilor de perturbare a comerțului în regiunea Mării Negre.

Ulterior creșterile s-au redus parțial, după crearea unui canal de export de cereale din Ucraina, susținut de ONU, și a îmbunătățirii perspectivei de aprovizionare din țările producătoare.

În decembrie, indicele de referință a scăzut pentru a noua lună consecutiv, la 132,4 puncte, comparativ cu 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.

Cifra din noiembrie a fost dată anterior la 135,7 puncte.

”Prețurile mai temperate ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de o scădere a prețului internațional al uleiurilor vegetale, împreună cu unele scăderi ale prețurilor cerealelor și cărnii, dar atenuate de creșteri ușoare ale celor pentru zahăr și lactate, a spus FAO.

Tot de-a lungul anului 2022, patru dintre cei cinci subindici alimentari ai FAO - cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale - atinseseră cote record, în timp ce al cincilea, zahărul, a fost la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu 17,9% în 2022, din cauza unor factori care includ perturbări semnificative ale pieței, costuri mai mari ale energiei și ale inputurilor, vremea nefavorabilă și cererea continuă puternică de alimente la nivel mondial, a spus FAO.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi