Producătorii de legume și fructe din România vor fi despăgubiți din fondurile UE

Producătorii de legume și fructe din România vor fi despăgubiți din fondurile UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2015

Producătorii de legume și fructe din România vor primi despăgubiri din fondurile Uniunii Europene în limita unei cantități de 3.000 de tone, pentru retragerile de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere, în urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, a anunțat joi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Aplicarea acestor măsuri excepționale începe în 8 august 2015 și se termină la data epuizării cantității de 3.000 tone sau la 30 iunie 2016.

"În urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a stabilit măsurile de sprijin excepțional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe și legume prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 1369/2015 al Comisiei din 7 august 2015 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) nr. 1031/2014 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume. Cantitatea repartizată României este de 3.000 tone. Perioada aplicării acestor măsuri excepționale este de la data de 8 august 2015 și până la data epuizării cantității de 3.000 tone sau până la data de 30 iunie 2016", se menționează în comunicatul MADR.

Măsurile pentru care se acordă despăgubire din fonduri UE sunt cele prevăzute în Regulamentul Delegat 2015/1369 al Comisiei, respectiv retragerile de pe piață și nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere.

Beneficiarii acestor măsuri de sprijin pot fi organizațiile de producători precum și producătorii de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători.

În conformitate cu prevederile art. 411 alin. (7) din ordinul nr.694/2008 cu modificările și completările ulterioare, destinațiile permise pentru produsele retrase sunt distribuția gratuită, distrugerea, utilizarea sub formă de hrană proaspătă sau procesată pentru animale, compostare.

Produsele vizate, în conformitate cu Regulamentul UE, sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă, kiwi, lămâile, piersicile și nectarinele.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va monitoriza zilnic cantitățile de produse care fac obiectul măsurilor menționate mai sus și va sista aplicarea acestor măsuri la data epuizării cantității alocate României. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
federatia rusa
legume
fructe