Pro Agro solicită subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații în 2015

Pro Agro solicită subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații în 2015
scris 29 iul 2015

Federația Națională Pro Agro solicită autorităților subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015 în condițiile în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an.

"Prin acest ajutorul financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Trebuie să vă precizăm că pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastroase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații", se arată într-un comunicat postat pe site-ul cnproagro.ro

Potrivit sursei citate, seceta pedologică și vremea caniculară din ultima perioadă au condus la reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire ce poate duce mai departe la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an.

"În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înființării culturilor de toamnă, precum rapița, orzul și chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât și de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări și a intra în iarnă în condiții optime.

Costurile cu energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat. Prin susținerea acestei măsuri, mulți fermieri vor fi încurajați să irige iar suprafețele irigate prin intermediul organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat din România vor crește semnificativ. Alături de fermierii din producția vegetală se alătură și fermierii crescători de animale care au înființat culturi duble pentru furajele suculente care trebuie irigate", subliniază comunicatul Pro Agro.

Federația Națională PRO AGRO este o organizație profesională înființată în 2011 de și pentru producătorii din agricultură, industria alimentară și servicii conexe din România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
irigatii
pro agro
subventii