Regiunile din sudul UE sunt expuse riscului de secetă până în noiembrie

Regiunile din sudul UE sunt expuse riscului de secetă până în noiembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2022

Regiunile mediteraneene rămân expuse riscului de secetă anormală până în luna noiembrie, când sunt așteptate condiții meteorologice "aproape de normalitate" în cea mai mare parte a UE, după o vară care a afectat recoltele agricole, potrivit Comisiei Europene, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele zece zile ale lunii august, aproape jumătate din teritoriul UE (47%) continuă să fie expus la un nivelul de secetă "de avertizare", adică se înregistrează un deficit semnificativ de umiditate a solului, asemănător aproape cu nivelul înregistrat în luna anterioară, conform Serviciului de cercetare științifică al Comisiei Europene, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă

Un procent de 17% este la nivelul de "alertă", vegetația și culturile fiind serios slăbite de lipsa apei, față de 11% la începutul lunii iulie.

"După o perioadă lungă, neobișnuit de uscată, sunt așteptate condiții aproape normale din august până în octombrie în mare parte din Europa", conform raportului Comisiei.

"Acest lucru poate să nu fie suficient pentru a recupera complet din deficitul cumulat (de precipitații) în mai mult de șase luni, dar va atenua condițiile critice din multe zone". Deja, precipitațiile de la mijlocul lunii august "s-ar putea să fi atenuat condițiile de secetă", deși "în unele zone furtunile au provocat pagube și pot să fi limitat efecte benefice".

Cu toate acestea, pentru regiunile din vestul Mediteranei "condiții mai calde și mai uscate decât media ar putea să apară până în noiembrie", iar anumite părți din Spania și Portugalia vor continua să experimenteze niveluri de secetă "de avertizare", susține sursa citată.

Conform estimărilor din acest raport, condițiile de circulație atmosferică "asociate în general cu valuri de căldură și secetă în timpul lunilor de vară în Europa au crescut în ultimele trei" luni la un nivel nemaivăzut din 1950 pe o mare parte a continentului. Printre regiunile cele mai afectate de deficitul de precipitații sunt evidențiate centrul și sudul Portugaliei, toată Spania, sudul Franței, centrul Italiei, sudul Germaniei, precum și o zonă întinsă care acoperă Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova.

Asociate de oamenii de știință cu încălzirea globală, aceste condiții meteorologice excepțional de calde și uscate "au redus semnificativ perspectivele randamentului pentru recoltele de vară", observă experții. Potrivit raportului, cele mai afectate sunt porumbul (randamentul în scădere cu 8,6% la nivelul UE), floarea soarelui (-5,5%) și soia (-9,6%). Randamentul final pentru recolta de porumb este în prezent de așteptat să fie cu 16% sub media ultimilor cinci ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
uniunea europeana