România este lider în UE după numărul de stupi de albine

România este lider în UE după numărul de stupi de albine
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2023

În anul 2020 în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre acești stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform acestor date, la nivel național, România avea 1,5 milioane de stupi de albine în 2020, mai mult decât orice altă țară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia și Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania și Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, și Portugalia (700.000), scrie Agerpres.

SUA sunt nevoite să importe grâu din Europa din cauza secetei CITEȘTE ȘI SUA sunt nevoite să importe grâu din Europa din cauza secetei

La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) și regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.

Eurostat subliniază însă că aceasta nu este imaginea completă a numărului de stupi de albine din UE deoarece sunt luați în calcul doar stupii amplasați în ferme. Aceasta în condițiile în care în unele țări, precum Germania, stupii de albine nu sunt considerați o parte a fermelor agricole.

La data de 5 aprilie, Comisia Europeană a salutat inițiativa cetățenească europeană "Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos" și a recunoscut importanța sa, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura și securitatea alimentară a Europei.

Potrivit Executivului comunitar, succesul inițiativei cetățenești este un semn clar al sprijinului public larg pentru acțiuni în favoarea polenizatorilor, a biodiversității și a agriculturii durabile. În acest context, Comisia a solicitat Parlamentului European și Consiliului să ajungă la acorduri rapide și ambițioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea și refacerea polenizatorilor în Europa și la transpunerea în legislație a ambițiilor cetățenilor.

Ziua mondială a albinelor se sărbătorește, în fiecare an, la 20 mai, în scopul evidențierii importanței albinelor pentru umanitate și necesității protejării acestora dar și a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier și un expert important al apiculturii moderne.

viewscnt
Afla mai multe despre
stupi
albine