România va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre până vineri

România va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre până vineri
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2023

Oficialii români au declarat că, în două zile, vor permite trecerea prin vamă a unui număr de până la 30 de nave care așteaptă să intre în România din porturile ucrainene de la Dunăre, un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit în pofida atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Traficul pe Dunăre este ultima rută prin care Ucraina poată să își exporte cerealele pe calea apelor, după ce Rusia a introdus luna trecută o blocadă de facto asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind coridorul din Marea Neagră, porturile de la Dunăre erau responsabile pentru aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei. Cerealele sunt încărcate pe barje care ulterior trec prin apele teritoriale ale României până în Portul Constanța.

Meciurile care ne pot duce la Euro 2024 se văd din toamnă la Prima TV CITEȘTE ȘI Meciurile care ne pot duce la Euro 2024 se văd din toamnă la Prima TV

Datele arată că atât Dunărea cât și gurile de vărsare ale fluviului sunt aglomerate cu nave care încearcă să ajungă și să iasă din porturile ucrainene.

„Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigația pe Dunăre”, a spus Florin Uzumtoma, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați.

„În două zile vom autoriza aproximativ 30 de nave, cel puțin 12, dacă nu 14, astăzi, iar restul mâine”, a mai spus Uzumtoma.

Potrivit acestuia, în lunile mai și iunie, Administrația Fluvială a Dunării de Jos a autorizat un număr record de nave care au venit din porturile interioare ale Ucrainei, fiind vorba de peste 477 de nave pe lună.

„Lunile mai și iunie au fost luni de vârf și ne așteptăm ca și în august să avem o lună de vârf, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat”, a apreciat Florin Uzumtoma.

La finele lunii iulie, directorul general al Comisiei Dunării, o organizație interguvernamentală care gestionează navigația pe Dunăre, a declarat pentru Reuters că ar putea fi nevoie ca porturile interioare ale Ucrainei să fie protejate de atacurile aeriene pentru a reface încrederea și a asigura continuarea exporturilor de cereale.

viewscnt
Afla mai multe despre
dunare
port
cereale