Sacrificările de animale și producția de carne, în creștere la porcine, ovine și caprine

Sacrificările de animale și producția de carne, în creștere la porcine, ovine și caprine
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2021

Numărul sacrificărilor a crescut la porcine, la ovine și la caprine, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, iar la bovine și la păsări a scăzut, în timp ce greutatea în carcasă a crescut la bovine, porcine și la ovine și caprine, iar la păsări s-a redus, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut la ovine și caprine, în luna decembrie 2020, față de luna decembrie 2019, iar la bovine, porcine și la păsări au scăzut, scrie Agerpres.

La specia porcine, anul trecut s-au sacrificat 4,528 milioane de capete, cu 3,2% mai multe față de anul anterior. Producția de carne de porc consemnată a fost de 410.893 tone în 2020, față de 401.793 de tone în 2019.

INFOGRAFIC Doar 18% dintre români cumpără lactate de la producători locali. Supermarketurile, preferate pentru cumpărături CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Doar 18% dintre români cumpără lactate de la producători locali. Supermarketurile, preferate pentru cumpărături

În ceea ce privește sacrificarea ovinelor și caprinelor, datele INS arată un total de 7,36 milioane de capete în 2020, în creștere față de 2019 cu 25%. Anul trecut s-a obținut o producție de carne din aceste specii de 87.005 tone, comparativ cu 56.254 de tone în 2019.

În 2020 au fost sacrificate 566.000 de capete de bovine, în scădere cu 13,1% față de 2019. Producția de carne obținută în 2020 de la animalele sacrificate a ajuns 93.537 tone, față de 89.284 tone în 2019.

Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au depășit 291,1 milioane de capete, în scădere cu 2,9% față de 2019. Producția de carne obținută a fost de 490.234 tone, față de 496.839 de tone în 2019.

Greutatea medie în carcasă consemnată în 2020 a fost de 165,3 kilograme la bovine, 90,7 kilograme la porcine, 11,8 kilograme la ovine/caprine și 1,7 kilograme la păsări.

Potrivit INS, datele provizorii privind anul 2020 sunt obținute din însumarea datelor lunare ale anului respectiv.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale și păsări sunt obținute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unitățile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producția de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu și greutatea în carcasă a acestora). Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) și se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga țară care au activitate principală sau secundară "Producția și conservarea cărnii". De asemenea, sunt folosite și estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale și păsări sacrificate și greutatea în viu a acestora realizate de specialiștii direcțiilor agricole județene ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală și numărul de animale sau păsări sacrificate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
porci
carne