Autoritatea Sanitară Veterinară a sesizat DNA în legătură cu al doilea mare producător de carne de porc de pe piața locală. Acuzațiile - infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE și zădărnicirea combaterii bolilor. Vizați, și angajați ANSVSA

Autoritatea Sanitară Veterinară a sesizat DNA în legătură cu al doilea mare producător de carne de porc de pe piața locală. Acuzațiile - infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE și zădărnicirea combaterii bolilor. Vizați, și angajați ANSVSA
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2021

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a sesizat DNA în legătură cu suspiciuni de săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu, a unor infracțiuni de corupție și de serviciu, de săvârșire de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, precum și de zădărnicire a combaterii bolilor, demersul fiind făcut în urma unor controale epidemiologice desfășurate la Premium Porc SRL - Golești Jud. Vrancea, al doilea mare producător de carne de porc de pe piața locală. Instituția cere atât cercetarea faptelor, cât și identificarea celor implicați, inclusiv funcționari publici, angați ai ANSVSA sau ai direcțiilor sanitare județene. Anterior, la Direcția Generală Antifraudă Fiscală a fost depusă o sesizare privind ”abuzuri și ilegalități” comise la ferma de creștere a porcilor de la Golești. Sesizarea se referea la încasarea ilegală de despăgubiri și subvenții de la bugetul de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ANSVSA a sesizat DNA la sfârșitul lunii ianuarie pentru a se face cercetări și a fi identificate persoanele - inclusiv funcționari publici angajați ai ANSVSA și ai DSVSA județene - pentru care există bănuiala de săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu, a unor  infracțiuni de corupție și de serviciu, precum și împotriva intereselor financiare ale UE și de zădărnicire a combaterii bolilor, scrie News.ro

VIDEO Agro TV: Cartofii românești la preț de nimic. ”Prețul este dictat de samsari. Mulți vor renunța la agricultură” CITEȘTE ȘI VIDEO Agro TV: Cartofii românești la preț de nimic. ”Prețul este dictat de samsari. Mulți vor renunța la agricultură”

Demersul Autorității este consecința unei adrese a direcției Generale privind Sănătatea și Bunăstarea Animalelor - Serviciul Monitorizare și Notificare Boli din cadrul ANSVSA, potrivit căreia. în urma unei anchete epidemiologice la Premium Porc SRL - Golești Jud. Vrancea, au fost identificate aspecte care ar putea fi de natură infracțională.

Anterior, o altă sesizare a fost depusă la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), referitoare tot la ferma de la Golești.

Sesizarea către DGAF consemna încălcări ale legislației sanitar-veterinare și ale legislației fiscale, făcând referire la încasarea ilegală de despăgubiri și subvenții de la bugetul de stat din cota ce revine României din fondurile UE, pentru eradicarea pestei porcine și pentru bunăstarea animalelor.

În 4 ianuarie, Premium Porc SRL anunța un focar de pestă porcină africană depistat la ferma sa din Vrancea.

”Virusul a fost confirmat în urma probelor prelevate de medicii veterinari și transmise spre analiză către Laboratorul Național de Referință pentru Pesta Porcină Clasică și Pesta Porcină Africană, în data de 2 ianuarie 2021. Cu obiectivul de a păstra acest caz unul izolat, măsurile imediate de control și protecție, conforme cu legislația în vigoare, au inclus introducerea fermei în carantină și vor continua cu procesul de sacrificare și neutralizare a celor aproximativ 30.000 de capete de animale. Acest proces va fi urmat de igienizarea și dezinfecția fermei. Compania este în contact permanent cu toate autoritățile competente și va respecta toate deciziile care se impun în astfel de cazuri”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei.

În 22 ianuarie, printr-un alt comunicat, compania anunța un focar de pestă porcină africană identificat la o fermă din județul Sibiu.

”Un focar de pestă porcină africană a fost identificat la ferma Venturelli din jud. Sibiu. Virusul a fost confirmat în urma probelor prelevate de medicii veterinari și transmise spre analiză către Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Clasică și Pestă Porcină Africană, în data de 20 ianuarie 2021. Conform legislației în vigoare, ferma a fost imediat introdusă în carantină și va începe procesul de sacrificare și neutralizare a celor aproximativ 29.000 de animale. Acest proces va fi urmat de igienizare și dezinfecția fermei”, preciză compania.
 
“Este o situație dificilă,  foarte greu de crezut că ni se întâmplă. Ne-am luat atât de multe măsuri de biosecuritate pentru a nu ajunge aici. Am fost permanent auditați de experți internaționali în PPA/ biosecuritate, și cu toate acestea, acest eveniment trist s-a întâmplat. Ne dorim să ieșim cât mai repede din această situație pentru a continua un business construit timp de 15 ani cu efort și mult suflet din partea tuturor. Vrem să subliniem că suntem aici, rămânem aici și vom continua. Suntem responsabili pentru cei 500 de colegi, pentru familiile lor și ne dorim în continuare să asigurăm carne proaspătă, de calitate pe mesele românilor. Îi îndemnăm pe toți să continue și să intensifice eforturile de respectare a măsurilor de biosecuritate, atât în ferme, cât și în afară lor”, afirmă în același comunicat Lars Drescher, CEO Premium Porc Group.

Premium Porc Group este al doilea mare producător de carne de porc pe piața locală, după gigantul american Smithfield Foods. Grupul DCH Internațional, fondatorul Premium Porc Group în România, a avut în 2019 o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro, cu o rată a profitului înainte de dobânzi și taxe (EBIT) de 23%, conform Profit.ro. Din Grupul DCH, înființat în anul 2006, fac parte zece companii cu activitate integrată pe verticală în agrobusiness, acoperind producția de cereale, producția de furaje și creșterea de porcine, în 9 ferme proprii situate în judetele Brăila, Brașov, Constanța, Olt, Sibiu și Vrancea. Compania numără, în prezent, peste 475 de angajați în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
ansvsa
premium porc srl