Senat: Elevii din clasele primare și preșcolarii, inclusiv din sistemul privat, vor primi lunar, din 2019, câte un borcan de miere autohtonă

Senat: Elevii din clasele primare și preșcolarii, inclusiv din sistemul privat, vor primi lunar, din 2019, câte un borcan de miere autohtonă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 mar 2018

Preșcolarii și elevii claselor I-IV vor primi în fiecare lună, începând de anul viitor, câte un borcan de miere polifloră de 250 ml. Mierea va fi ambalată în borcane cu capac verde și va trebui să provină de la producători locali, prevede un proiect de lege aprobat marți de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Prin proiect se asigură fondurile bugetare pentru aplicarea unui program pentru care nu au mai fost alocată finanțare din 2015. Autoritățile încearcă astfel să stimuleze consumul și producția de miere autohtonă.

Mai este de interes: Programul privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional a fost aprobat la finele anului 2006. Inițial programul era finanțat din fondurile Ministerului Educației, dar ulterior, din 2008, Guvernul a stabilit ca aceste chetuieli să fie suportate de autoritățile locale, din sumele defalcate care le revin din unele venituri ale bugetului de stat cu această destinație.

Proiectul a fost depus de către majoritatea parlamentară anul trecut, iar acum a fost aprobat cu modificări privind proveniența mierii și termenul de aplicare. 

Iohannis a promulgat legea care introduce noi obligații pentru vânzătorii din piețe: Trebuie să afișeze o etichetă specială CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea care introduce noi obligații pentru vânzătorii din piețe: Trebuie să afișeze o etichetă specială

Mierea va fi asigurată de la buget și pentru școlile private, iar producătorii vor fi locali

Programul actual stabilește că mierea se acordă gratuit doar pentru preșcolarii și pentru elevii din învățământul primar de stat și confesional,  cu program de 4 ore, dar proiectul de lege include în program și grădinițele sau școlile private.

Totodată, mierea de albine va fi asigurată în limita unei cantități de 350 grame lunar, față de 60 grame pentru un copil pe săptămână.

Parlamentarii stabilesc, de asemenea, că ”mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolarii și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevderile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt scurt de aprovizionare”.

Potrivit definiției utilizate în politica agricolă comună a Uniunii Europene, lanțul alimentar scurt este “un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători și consumatori”.

România primește peste 17 milioane euro de la UE pentru distribuirea de fructe, legume și lapte în școli. A treia cea mai mare alocare de fonduri pentru lactate după Franța și Polonia CITEȘTE ȘI România primește peste 17 milioane euro de la UE pentru distribuirea de fructe, legume și lapte în școli. A treia cea mai mare alocare de fonduri pentru lactate după Franța și Polonia

Conform ultimelor modificări aduse de senatori, achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acestei în grădinițe și școli pot fi contractate și de către consiliile județene su locale, cu asistența direcțiilor pentru agricultură.

ANSVSA va verifica periodic calitatea mierii furnizate în școli.

Modificare importantă: Resursele financiare necesare implementării programului vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, prevede proiectul de lege votat de senatori.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat anul trecut că așteaptă reglementarea prin lege a fondurilor, astfel încât programul să poată fi reluat.

Senatorii din comisii au stabilit începerea programului, astfel modificat, de la 1 ianuarie 2019.

Decizie finală: Pungile din plastic subțire cu mâner, interzise definitiv în comerț CITEȘTE ȘI Decizie finală: Pungile din plastic subțire cu mâner, interzise definitiv în comerț

Inedit: Senatorul liberal și cunoscutul chirurg Leon Dănăilă a fost singurul, din cei 90 de senatori prezenți, care s-a opus proiectului, susținând că mai sănătoasă este acordarea gratuită de fructe, proteine sau apă elevilor, și nu de miere, care ar favoriza boli supraponderale. Mai mult, Dănăilă a afirmat că ”școala nu este o cantină” și că banii cheltuiți astfel ar putea fi folosiți mai bine pentru rechizite utile elevilor.   

Pentru a intra în vigoare, după votul din Senat, proiectul trebuie aprobat și de deputați și promulgat de președinte. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
borcan
capac
verde
scoli
program
lege
parlament
producatori
lant
scurt
aprovizionare