Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Timiș

Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Timiș
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2019

În județul Timiș există suspiciuni că într-o gospodărie din localitatea Belinț există pestă porcină africană, după ce proprietarii au cumpărat mai mulți porci din localitatea Giroc, fără ca aceștia să aibă documente veterinare. 23 de animale au murit, dintr-un total de 25 câte fuseseră cumpărate. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), vineri seară, s-a primit o notificare de la un laborator că există suspiciuna de pestă porcină africană (PPA)  la porcii dintr-o gospodărie, din localitatea Belinț, județul Timiș, relatează News.ro.

Probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București - Laborator Național de Referință, pentru confirmarea diagnosticului.

ANALIZĂ - INFOGRAFIC Surpriză în clasamentul celor mai scumpe terenuri agricole vândute în 2018. O tranzacție semnată pe final de an a urcat direct pe primul loc CITEȘTE ȘI ANALIZĂ - INFOGRAFIC Surpriză în clasamentul celor mai scumpe terenuri agricole vândute în 2018. O tranzacție semnată pe final de an a urcat direct pe primul loc

”În urma investigațiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11.01.2019 au fost cumpărate, de către două persoane din satul Belinț și o persoană din satul Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploatație situată în extravilanul localității Giroc, județul Timiș. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare și nici însoțite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripțiile respective nefiind anunțați de aceste tranzacții, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislației. Până la data apariției rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine”, arată ANSVSA.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităților sanitare veterinare județene și ale organelor de poliție. Investigațiile vor continua și în zilele următoare. Centrul județean de Control al Bolilor, a fost convocat în vederea analizării situației și adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.

Specialiștii solicită în continuare crescătorilor de porcine să nu procedeze la achiziții de porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcior, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate face doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanita- veterinară locală.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul revine la ideea de a acorda facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole, dar și de a-i taxa suplimentar pe cei cu terenuri nelucrate. Taxarea suplimentară - obligatorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Guvernul revine la ideea de a acorda facilități fiscale pentru proprietarii care își cultivă terenurile agricole, dar și de a-i taxa suplimentar pe cei cu terenuri nelucrate. Taxarea suplimentară - obligatorie

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

În județul Timiș acesta ar fi primul caz de pestă porcină africană, dacă va fi confirmat oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta
porcina
africana
timis
suspiciune
ansvsa