Teodorovici propune achiziționarea de către stat a recoltelor de cereale obținute de fermierii români "la un preț corect"

Teodorovici propune achiziționarea de către stat a recoltelor de cereale obținute de fermierii români "la un preț corect"
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2019

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, propune achiziționarea de către stat a recoltelor de cereale obținute de fermierii români "la un preț corect", tot statul urmând să suporte depozitarea producțiilor, intervenția pe piață și chiar exportul surplusului prin nou înființata Casă de Comerț Unirea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dumneavoastră, cei care produceți cereale în România - porumb grâu, orz - când le vindeți la capătul tarlalei, le vindeți cu un preț care nu reprezintă munca dvs. Corect? Vine intermediarul și cumpără la un preț pe care vi-l impune, după care pleacă cu marfa, o mai plimbă cu vapoarele o anumită perioadă și o aduce în România la alt preț. Cam așa este. Atunci, statul român, pe acea lege care impune o cantitate minimă de cereale în rezerva de stat, acum este la un nivel foarte mic, la grâu este de 600.000 de tone de grâu, ceea ce este infim. Ce ne oprește pe noi, ca stat, să majorăm acest plafon la câteva milioane de tone, să am o marjă cu limita minimă și limita maximă? Una minimă sub care nu am voie să scad rezerva minimă și cea maximă până la care pot să achiziționez", a explicat Teodorovici, la Forumul Agricultorilor, potrivit Agerpres.

FOTO Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, rețeaua pe care statul vrea să o lanseze în țară, a deschis primul magazin CITEȘTE ȘI FOTO Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, rețeaua pe care statul vrea să o lanseze în țară, a deschis primul magazin

El a precizat că statul poate cumpăra recolta fermierilor la un preț corect, nu unul pe care îl impun intermediarii, iar acest lucru se poate extinde și la alte produse cum sunt medicamentele, nu doar cerealele.

"Statul vine când dvs. produceți și vă oferă prețul corect, prețul de piață, pe grâu să spunem, nu prețul pe care vi-l dă cineva care vă impune, ci prețul corect care reflectă munca dvs. și eu, stat, îl achiziționez, îl depozitez, fie la mine, fie la privații care au spații de depozitare și plătesc acest lucru. Eu, stat, atunci când lucrurile o impun, pot să intru în piață, pot să export prin recenta Casă de Comerț înființată de domnul ministru Daea și diferența dacă e una mai mare să o aduc și pe acea în buzunarul fermierilor din România. Cred că este o soluție la care trebuie să ne gândim și nu numai la cereale, ci și la medicamente și la foarte multe altele", a precizat Teodorovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
fermieri romani
teodorovici