Tona de cacao, din record în record. „Ciocolata este noul produs de lux!”

Tona de cacao, din record în record. „Ciocolata este noul produs de lux!”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Cotațiile futures la cacao au atins un nivel fără precedent, de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea prețurilor de la începutul anului și a scumpit ciocolata.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Deși, în general, este nevoie de „între 6 și 12 luni pentru ca astfel de creșteri de prețuri să se reflecte în prețurile cu amănuntul ale produselor”, Ole Hansen, analist la Saxobank,  consideră că „consumatorii ar trebui să se aștepte la o creștere” a prețului ciocolatei, arată Hotnews.

Guvernul chinez le-a cerut, discret, producătorilor de mașini electrice să-și mărească drastic achizițiile de la producătorii locali de cipuri CITEȘTE ȘI Guvernul chinez le-a cerut, discret, producătorilor de mașini electrice să-și mărească drastic achizițiile de la producătorii locali de cipuri

„Ciocolata este noul produs de lux, (...) și ne așteptăm ca prețurile dulciurilor să crească ca răspuns la această majorare masivă a prețurilor”, spune și Kathleen Brooks, analist la XBT.

Piața este agitată de recoltele slabe obținute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcție în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare. În acest context, se înmulțesc îngrijorările că sectorul nu va putea să își asigure suficiente boabe de cacao, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru consumatori, dacă producătorii de ciocolată vor continua să transfere costurile pe seama lor sau să vândă batoane de ciocolată mai mici sau care conțin mai puțină ciocolată.

TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi CITEȘTE ȘI TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi

Există riscul ca situația de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutățească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrișării pădurilor, ar putea face și mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.

Acum, atenția piețelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, se așteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Alți cultivatori de cacao, precum Brazilia și Ecuador, încearcă să își majoreze producția, dar durează mai mulți ani până când arborii nou plantați încep să producă, ceea ce amână momentul în care livrările mondiale se vor îmbunătăți.

viewscnt
Afla mai multe despre
cacao
dulciuri