UE va permite măsuri mai extinse pentru a controla importurile de cereale din Ucraina

UE va permite măsuri mai extinse pentru a controla importurile de cereale din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2024

Comisia Europeană analizează modalitățile prin care să poată permite statelor membre din Est să restricționeze importurile din Ucraina, în condițiile în care vrea să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul pentru încă un an, până în luna iunie 2025, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Începând din iunie 2022, blocul comunitar a suspendat taxele de import, cotele și ale măsuri de protejare a comerțului în cazul importurilor din Ucraina, în ideea de a sprijini economia ucraineană după invazia rusească. Cu toate acestea, afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanșat proteste din partea guvernelor, fermierilor și camionagiilor din țările vecine Ucrainei, precum Polonia și Ungaria, scrie Agerpres.

VIDEO CEO-ul unei companii tech a murit după un accident bizar la o petrecere corporatistă CITEȘTE ȘI VIDEO CEO-ul unei companii tech a murit după un accident bizar la o petrecere corporatistă

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat marți că Executivul comunitar urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă, până în luna iunie 2025, care va ține cont de sensibilitățile sectoarelor agricole din țările estice ale blocului comunitar.

Actualul aranjament include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică numai dacă întreaga piață UE este afectată.

"Analizăm cele mai bune modalități pentru a face asta, inclusiv posibilitatea de a avea măsuri de salvgardare, nu doar în cazul unor perturbări la nivelul întregii piețe UE pe ansamblu, ci și în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre", le-a spus Dombrovskis jurnaliștilor, înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Comerțului.

Comisarul european a precizat că Bruxelles-ul analizează modul în care să protejeze cele mai sensibile produse, adăugând că a discutat acest subiect cu miniștrii Agriculturii din Polonia și Ungaria în ultimele 24 de ore.

Un diplomat european a precizat că planul Comisiei va permite statelor membre afectate să ia acțiuni rapid, pentru o perioadă inițială de patru luni, cu condiția unei evaluări din partea CE în decurs de trei săptămâni. De asemenea, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

Anterior, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că intrările de cereale ieftine din Ucraina au "ruinat" piețele din Europa Centrală.

FOTO Ciolacu a dispus omologarea în România a vaccinului vietnamez contra pestei porcine. Institutul Cantacuzino l-ar putea produce pentru piața europeană CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu a dispus omologarea în România a vaccinului vietnamez contra pestei porcine. Institutul Cantacuzino l-ar putea produce pentru piața europeană

"Am interzis importul de cereale și anumite produse agricole din Ucraina....Am dori să menținem această măsură....Am dori să revenim asupra acordului inițial care era destinat să asigure tranzitul cerealelor ucrainene", a spus Peter Szijjarto.

Până la data de 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a permis unui grup de cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia) să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
cereale