Uniunea Europeană se așteaptă la o producție scăzută de zahăr din cauza dăunătorilor

Uniunea Europeană se așteaptă la o producție scăzută de zahăr din cauza dăunătorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2020

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o scădere semnificativă a producției de zahăr în acest an, după ce culturile au fost devastate de dăunători și secetă, ceea ce va face din blocul comunitar un importator net și va pune presiuni asupra unei industrii fragile a zahărului, susțin analiștii intervievați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția de zahăr în Uniunea Europeană și Marea Britanie ar urma să scadă în acest an până la 16,1 milioane tone, de la 17 milioane tone în 2019, în principal din cauza unei producții mai mici de sfeclă de zahăr în Franța, primul producător european, estimează Asociația cultivatorilor de sfecla de zahăr din Franța (CGB) scrie Agerpres.

Zborurile cu avionul în Europa vor scădea cu 55% în acest an comparativ cu 2019 CITEȘTE ȘI Zborurile cu avionul în Europa vor scădea cu 55% în acest an comparativ cu 2019

Producția la hectar în Franța ar urma să scadă cu 15% comparativ cu media din ultimi ani, în principal din cauza virusului îngălbenirii sfeclei, susține analistul CGB, Timothe Masson. Dacă la aceasta se adaugă și reducerea suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în 2020 producția de sfeclă de zahăr ar urma să scadă până la 31,7 milioane tone, de la 38,6 milioane tone în 2019, ceea ce ar însemna că producția de zahăr rafinat a Franței va scădea până la 4,1 milioane tone, de la 4,9 milioane tone în 2019.

Fermierii spun că diminuarea producției la hectar ar fi putut fi evitată dacă li s-ar fi permis să utilizeze neonicotinoide, un insecticid interzis în UE pentru că este considerat vinovat pentru uciderea albinelor.

O scădere similară a producției la hectar ar urma să se înregistreze în Marea Britanie, însă aceasta va fi compensată parțial de o creștere cu 5% a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, susține Arthur Marshall, analist la NFU Sugar. Potrivit firmei de procesare British Sugar, în sezonul 2019/2020 producția de zahăr a Marii Britanii s-a cifrat la 1,19 milioane tone.

Impactul interzicerii utilizării neonicotinoidelor este mai mic în Germania, însă aici culturile de sfeclă de zahăr au avut de suferit din cauza secetei în acest an, susțin fermierii. Producția de zahăr rafinat din sfeclă în sezonul 2020/2021, care a început în luna iulie, este preconizată să scadă până la 4,12 milioane tone, de la 4,23 milioane în ultimul sezon, a estimat Asociația Producătorilor de Zahăr din Germania (WVZ).

În Polonia, potrivit estimărilor preliminare, producția de zahăr rafinat este așteptată să crească ușor până la aproximativ 2,2 milioane tone, de la 2 milioane tone în ultimul sezon, grație unei producții mai mari la hectar pentru culturile de sfeclă de zahăr, susține Rafal Strachota, directorul Asociației cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Polonia (KZPBC). 

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
daunatori