Vacile europene, amenințate de o boală gravă legată de schimbările climatice

Vacile europene, amenințate de o boală gravă legată de schimbările climatice
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2023

"Boala hemoragică epizootică", care poate fi fatală la bovine, a fost detectată pentru prima data în Europa: sosirea insectelor care o transmit este "o consecință a schimbărilor climatice, relatează agenția sanitară franceză Anses, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Primele cazuri de această boală virală, netransmisibilă la om, au fost depistate în toamna anului 2022 pe insula italiană Sardinia, apoi în Sicilia, indică Anses într-o notă pe site-ul său. Focare au fost apoi reperate în Andaluzia, în sudul Spaniei.

Prețul pastelor italiene a crescut vertiginos. Autoritățile, întâlnire de criză cu producătorii, suspectați că au umflat prețurile în mod artificial CITEȘTE ȘI Prețul pastelor italiene a crescut vertiginos. Autoritățile, întâlnire de criză cu producătorii, suspectați că au umflat prețurile în mod artificial

"La bovine, această boală potențial mortală se manifestă prin febră, anorexie, mers șchiopătat și detresă respiratorie, a precizat agenția.

Boala, care afectează în principal cerbul cu coadă albă și vitele, a fost descoperită în Statele Unite în 1955. Virusul, transmis prin înțepături de insecte, " s-a răspândit de atunci în Asia, Australia și Africa", scrie Agerpres.

"Acum 15 ani nu ne imaginam că boala ar putea ajunge într-o zi în Europa", explică cercetătorul Stéphan Zientara, citat de Anses. "Extinderea sa este o consecință directă a schimbărilor climatice, care permit insectelor vectori să supraviețuiască în regiunile noastre", a precizat el.

Potrivit cercetătorului, "cea mai probabilă ipoteză este că insectele au fost aduse peste Mediterană de vânt". Nu este disponibil niciun vaccin împotriva tipului de virus identificat în Europa.

În Franța au fost instituite măsuri de supraveghere, subliniază Anses, "cu scopul de a analiza orice animal suspect", în special în rândul celor din familia Cervidae.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaci
boala