La cinci ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, economiile lumii au urmat traiectorii diferite în drumul lor spre reluarea creșterii economice.
În timp ce unele țări au depășit estimările privind creșterea PIB dinainte de pandemie (până în 2025), altele s-au redresat mai lent.
Această infografică ilustrează modul în care evoluția reală a PIB-ului între 2019 și 2025 se compară cu tendințele pre-pandemice, în marile regiuni economice. Datele provin din raportul World Economic Outlook al FMI, ediția aprilie 2025, citată de VisualCapitalist.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cele mai multe economii importante au recuperat parțial pierderile din recesiunea din 2020, însă ritmul de creștere rămâne sub nivelurile anticipate înainte de pandemie.
SUA este singura mare economie în care creșterea PIB-ului a depășit proiecțiile pre-pandemice pentru perioada 2019–2025, așa cum se arată în tabelul de mai jos:
Regiune Proiecție Pre-Pandemică 2019–2025 Creștere Reală PIB 2019–2025 Diferență (puncte procentuale)
*Datele pentru piețele emergente/economiile în curs de dezvoltare exclud China și Brazilia.
PIB-ul real al SUA a crescut cu 14,6% în perioada 2019–2025, depășind tendința pre-pandemică cu 4 puncte procentuale până în 2025.
În schimb, creșterea PIB-ului real al Chinei în aceeași perioadă este cu 7,4 pp sub proiecțiile anterioare pandemiei. O situație similară se observă în rândul piețelor emergente și al economiilor în curs de dezvoltare, unde creșterea PIB-ului este cu 8,0 pp sub estimările anterioare.
Recuperarea din zona euro a fost și ea întârziată, cu o creștere a PIB-ului cu 2,8 pp sub tendința estimată pentru 2025. Potrivit FMI, regiunea a fost deosebit de vulnerabilă la șocurile de pe piața energetică survenite în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Europa fiind un importator major de combustibili fosili din Rusia.
De ce a performant SUA mai bine decât alte țări
Potrivit unei analize realizate de Brookings, redresarea economică spectaculoasă a Statelor Unite față de alte economii este în mare parte datorată sprijinului fiscal agresiv oferit în timpul pandemiei.
Ajutoarele financiare generoase acordate gospodăriilor și firmelor au permis un avans mai rapid al consumului după pandemie, în comparație cu alte mari economii. În plus, SUA a cunoscut și un boom al investițiilor — în 2024, investițiile erau cu 14% peste nivelul pre-pandemic.
În ciuda acestei redresări puternice din ultimii cinci ani, se estimează că ritmul de creștere a PIB-ului american va încetini, ca urmare a noilor tarife reciproce anunțate de administrația Trump în aprilie 2025.