Valoarea producției agricole s-a situat în 2014 la 74,524 de miliarde de lei

Valoarea producției agricole s-a situat în 2014 la 74,524 de miliarde de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2015

Valoarea producției agricole s-a situat, în cursul anului 2014, la 74,524 de miliarde de lei, în timp ce valoarea serviciilor agricole a contribuit cu 1,3% la totalul raportat la nivel național, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tot anul trecut, indicele producției ramurii agricole a fost 102,9 % pe total, 102,9 % la producția vegetală și 102,5% la producția animală.

Potrivit sursei citate, producția vegetală a înregistrat creșteri cuprinse între 12,2%, în regiunea de dezvoltare Centru, și 1,2% - în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, și scăderi în regiunile de dezvoltare București-Ilfov (-5,6%) și Sud-Muntenia (-4,5%).

La producția animală creșterile s-au situat între 10% în regiunea de dezvoltare Sud-Est și 0,2% în regiunea de dezvoltare București-Ilfov, respectiv în scădere în regiunea de dezvoltare Vest (-6%).

Valoarea producției ramurii agricole a fost, anul trecut, de 74,524 miliarde lei, cele mai mari cifre înregistrându-se în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Nord-Est și Sud-Est. Pe de altă parte, cele mai mici valori ale producții agricole s-au consemnat în regiunea de dezvoltare București-Ilfov, regiune agricolă de mică importanță.

Structura valorii producției ramurii agricole în anul 2014 este asemănătoare cu cea din anul precedent. Astfel, la producția vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (19,7%), Sud-Est (17,7%) și Nord-Est (16,3%), iar la producția animală regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,7%), Sud-Muntenia (15,9%) și Sud-Est (15,1%).

În ceea ce privește valoarea serviciilor agricole, aceasta a fost, în general, nesemnificativă în anul 2014, contribuind cu numai 1,3 % la valoarea producției ramurii agricole la nivel național.

Sursa datelor INS este reprezentată de cercetările statistice anuale privind suprafața cultivată, suprafața recoltată, producția agricolă vegetală și animală, cercetările statistice privind serviciile agricole de mecanizare, chimizare, de îmbunătățiri funciare și de ameliorare și reproducție în zootehnie și lucrarea "Valoarea producției ramurii agricole pe produse și grupe de produse".

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
valoarea productiei agricole
ins