VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricții

VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricții
scris 23 mai 2023

Parlamentul a adoptat, prin votul final al deputaților și al majorității de guvernământ, un proiect legislativ care permite vânarea cormoranilor nu doar în perioada septembrie-ianuarie, ci pe tot parcursul anului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care se remarcase ca principalul promotor al vânării acestor păsări în guvernele din mandatul de președinte PSD al lui Liviu Dragnea, și-a exprimat anul trecut, la scurt timp după revenirea la Ministerul Agriculturii, dorința ca perioada de vânare a cormoranului să fie extinsă pe întregul an. 

De ce este important: După ce, în ianuarie 2019, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a vorbit, în Comisia pentru pescuit a Parlamentului European, despre cormorani, având un discurs inedit (VIDEO MAI JOS), în 2020, Parlamentul a adoptat un proiect de lege, elaborat de PSD, care permite vânătoarea de cormorani. În iunie 2020, proiectul a fost promulgat de președintele Iohannis și a intrat în vigoare.

De asemenea interesant: În iulie 2022, Petre Daea a fost numit ministru al Agriculturii în locul lui Adrian Chesnoiu, iar la scurt timp, în luna august, declara că se așteaptă ca perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, să poată fi extinsă, având în vedere că nu s-ar fi intervenit în timpul pandemiei.

Cotă redusă a TVA, adoptată în primă etapă pentru alimente, îmbrăcăminte și alte produse pentru copii CITEȘTE ȘI Cotă redusă a TVA, adoptată în primă etapă pentru alimente, îmbrăcăminte și alte produse pentru copii

Ca urmare, în octombrie anul trecut, mai mulți parlamentari PSD, printre care și predecesorul lui Petre Daea, Adrian Chesnoiu, au inițiat un prroiect de lege care prevedea extinderea perioadei de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului.

Inițiatorii consideră că Directiva privind conservarea păsărilor (79/409/EC) adoptată în anul 1979, urmată de Directiva păsări nr. 147/2009 și măsurile de protecție a zonele de reproducere a păsărilor a condus Ia o exagerată creștere a populațiilor de cormorani, care au invadat zone din afara ariilor de creștere tradiționale, ajungând în regiuni unde nu erau întâlnite anterior.

Ca urmare a studiilor întreprinse de cercetători din Republica Cehă, Germania și România s-a determinat faptul că un consum zilnic mediu pe cap de cormoran este de aproximativ 500 grame, ceea ce înseamnă că un cormoran consumă aproximativ 150 kg de pește pe an.

Cu toate acestea, autorii proiectului susțin că datele trebuie privite cu oarecare reținere, întrucât în cazul cormoranului mare ar fi vroba de un consum de până la 1 kg/zi, iar în perioadele de reproducere cantitatea pe care aceștia o consumă poate ajunge undeva între 2-3 kg/zi. Conform acestor date invocate de inițiatori, rezultă că un cormoran ar putea să se apropie de o jumătate de tonă de pește consumată anual.

”În ultimii 20 de ani s-a observat o masivă migrație a cormoranilor din apele naturale, unde hrana s-a redus, în ferrnele de acvacultură unde hrana este abundentă. Prezența cormoranului o putem observa pe întreg teritoriul României, nu doar în zonele tradiționale de prezență (Delta Dunării și de-a lungul cursului fluviului Dunărea). Ei au migrat în căutare de hrană și spre zone ca Banat, Transilvania, Moldova. În România principalele specii de pești care reprezintă hrana cormoranilor sunt ciprinidele, în principal crapul, dar și toate celelalte specii de cultură”, susțin autorii proiectului.

Bonurile fiscale pentru plata cu cardul - eliberate doar la ...solicitarea clientului CITEȘTE ȘI Bonurile fiscale pentru plata cu cardul - eliberate doar la ...solicitarea clientului

Senatorii nu au fost însă de acord cu prelungirea perioadei de vânătoare și au modificat proiectul stabilind că pentru sezonul prevăzut de lege trebuie stabilită de autorități o cotă de recoltare.

Deputații din comisia de agricultură au revenit însă la forma inițială a proiectului și au prevăzut că pasărea poate fi vânată pe tot parcursul anului, iar proiectul a fost adoptat în această formă prin vot final de către Partlament/.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de către șeful statului

Consiliul Legislativ, aviz negativ lui Ciolacu pentru amendarea comercianților care nu pun tricolorul la alimente românești - Producătorul știe materiile prime, comerciantul amendat pe nedrept CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ, aviz negativ lui Ciolacu pentru amendarea comercianților care nu pun tricolorul la alimente românești - Producătorul știe materiile prime, comerciantul amendat pe nedrept

În 2019, într-un discurs în Parlamentul European, Daea spunea despre cormorani că ”fac baie în piscină”.

viewscnt
Afla mai multe despre
petre daea
cormorani
pesti
parlament
vânătoare
împușcare
an