Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, și analizat de Profit.ro.
De ce este important: În momentul de față, în țară, conducătorii autovehiculelor au obligația să foloseasca luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Inițial proiectul prevedea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale (DN).
Proiectul a fost respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat, după cum a relatat Profit.ro.
Ulterior, celelalte comisii care întocmesc raportul de adoptare a proiectului au decis să extindă și mai mult prevederile acestuia.
CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ, aviz negativ lui Ciolacu pentru amendarea comercianților care nu pun tricolorul la alimente românești - Producătorul știe materiile prime, comerciantul amendat pe nedreptAstfel, mai întâi, în februarie, comisia pentru industrii a amendat proiectul stabilind că șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.
Ulterior, în apriie anul acesta, comisia pentru apărare a amendat proiectul și a prevăzut că: ”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.
În cel din urmă, raportul final, întocmit împreună cu comisia juridică și comisia pentru transporturi, a fost votat acum în plenul Camerei Deputaților cu prevederea de mai sus.
CITEȘTE ȘI Obligația de a răspunde clienților la telefon în cel mult 5 minute prin operator uman, avizată și extinsă la bănci, IT&C, transporturi și autorități publiceNerespectarea acestei obligații va atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea a 2 puncte de penalizare.
Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului. Obligația va fi aplicată, apoi, la 3 zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial