Aramco și Alibaba au asigurat succesul pieței ofertelor publice inițiale în 2019, în pofida debutului dezamăgitor al Uber și Lyft

Aramco și Alibaba au asigurat succesul pieței ofertelor publice inițiale în 2019, în pofida debutului dezamăgitor al Uber și Lyft
scris 30 dec 2019

Anul 2020 a fost unul extraordinar pentru ofertele publice inițiale, succesul listării grupului saudit Aramco și al grupului chinez Alibaba compensând debuturile dezamăgitoare la bursă ale Uber și Lyft, relatează CNBC.

Producătorul saudit de petrol Artamco a scris istorie, atingând o evaluare de 2.000 de miliarde de dolari, cea mai mare obținută vreodată de o companie, scrie News.ro.

În total, circa 250 de companii noi și vechi, interne sau multinaionale, s-au înscris pentru listarea la bursă în acest an, un fenomen comparat de unii analiști cu bula dotcom de la sfârșitul anilor 1990.

Cei mai bogați oameni din lume și-au mărit averile cu 1.200 de miliarde de dolari; Afacerile bizare sunt înfloritoare CITEȘTE ȘI Cei mai bogați oameni din lume și-au mărit averile cu 1.200 de miliarde de dolari; Afacerile bizare sunt înfloritoare

Compania cu o istorie de un secol Levi Strauss și companii nou-venite, între care Pinterest și Beyibd Meat, și-au oferit acțiunile către investitori individuali, iar ofertele publice inițiale au atins maxime ale ultimelor decenii.

Iată care sunt companiile cu cele mai mari oferte publice inițiale ale anului 2019, potrivit datelor FactSet.

Grupul saudit Aramco

Aramco a stabilit un preț la nivelul superior al intervalului țintit, care i-a conferit o evaluare de 1.700 de miliarde de dolari, iar în prima zi de tranzacționare a devenit cea mai mare companie cotată la bursă din lume. Compania a atras prin listare 25,6 miliarde de dolari. Capitalizarea Aramco a atins 2.000 de miliarde de dolari în a doua zi de tranzacționare la bursa saudită Tadawul. Diferența este enormă față de următoarele două companii cu evaluări uriașe, Apple (1.260 miliarde dolari) și Microsoft (1.200 miliarde dolari). La închiderea tranzacțiilor de vineri, Aramco avea o evaluare de 1.870 de miliarde de dolari. Acțiunile Aramco au crescut cu sub 1% de la listare.

Alibaba

Gigantul comerțului electronic Alibaba a realizat a doua mare listare din acest an, la bursa din Hong Kong. Alibaba a atras o cerere peste așteptări pentru acțiunile sale, atrăgând 13,8 miliarde de dolari. La momentul debutului la bursa din Hong Kong, oferta publică a Alibaba a fost cea mai mare din lume. Acțiunile Alibaba au crescut cu aproape 10% în a doua zi de tranzacționare. Vineri, acțiunile Alibaba au fost cotate la aproape 213 dolari HK pe acțiune, reprezentând o capitalizare de 4.500 miliarde de dolari HK (577,9 miliarde dolari). Acțiunile au crescut cu aproape 13.5% de la listare.

Uber

Una dintre cele mai controversare oferte publice inișiale din acest an a fost cea a gigantului de ride-hailing Uber Technologies. Cea mai mare listare pe piața americană din acest an, Uber și-a stabilit prețul ofertei la 75,5 miliarde-82,4 miliarde dolari,spre nivelul inferior al intervalului țintit și cu mult sub prețul țintă de 120 de miliarde de dolari pe care îl dorea inițial. Prima zi de tranzacționare a acțiunilor Uber la bursa din New York a arătat lipsa de interes a investitorilor, acțiunile scăzând cu aproape 8%. Lyft, care s-a listat în luna martie, înaintea Uber, a avut la rândul ei probleme cu atragerea interesului investitorilor. Acțiunile Uber au încheiat prima zi la bursă cu o evaluare de 69,7 miliarde de dolari. Ulterior, acțiunile au scăzut cu aproape 33%, iar vineri au închis la puțin peste 30 de dolari pe unitate, respectiv o capitalizare de 51,5 miliarde de dolari.

Următoarele companii care s-au plasat între primele 10 în funcția de mărimea ofertelor publice din acest an sunt: Budweiser, Postal Savings Bank of China, Shenzhen Transsion, Avantor, Lyft, XP, și TeamViewer.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
alibaba
oferte publice inițiale