Acționarii suedezi ai AB Volvo l-au exclus din conducere pe șeful Volvo Cars, după ce patronul său, Li Shufu, a devenit acționar Mercedes-Benz

Acționarii  suedezi ai AB Volvo l-au exclus din conducere pe șeful Volvo Cars, după ce patronul său, Li Shufu, a devenit acționar Mercedes-Benz
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 27 feb 2018

Acționarii producătorului de camioane AB Volvo au decis să nu mai voteze prezența lui Hakan Samuelsson în Consiliul de Administrație al companiei, după ce Li Shufu, președintele companiei chineze Geely, care deține integral Volvo Cars, a cumpărat un pachet de aproape 10% la concurenții Daimler, care produc camioanele Mercedes-Benz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul de Alegere, care se ocupă din partea acționarilor de alegerea membrilor în Consiliul de Adminsitrație al AB Volvo, a anunțat că CEO-ul Volvo Cars, Hakan Samelsson, nu va mai fi ales ca membru. Decizia a fost motivată fără echivoc, prin faptul că „Geely Group a devenit cel mai mare acționar al producătorului german de vehicule Daimler, unul dintre competitorii majori ai Volvo Group”, potrivit declarației făcute public de respectivul comitet. Geely a devenit unul din acționarii AB Volvo, în decembrie anul trecut fiind anunțată achiziția unui pachet de 8,2% acțiuni la AB Volvo cu 15% drepturi de vot în AGA.

Numai că tranzacția nu este încă închisă, deoarece a fost făcută prin intermediul a două fonduri de investiții care încă așteaptă acceptul autorităților pentru a transmite mai departe acțiunile către Geely. Geely mai deținea acțiuni la AB Volvo, iar CEO-ul Volvo Cars, Samuelsson, făcea parte încă din 2016 din Consiliul de Amdinistrație, din partea Geely. El a mai condus anterior constructorul de camioane MAN, astfel că are o experiență considerabilă în sectorul camioanelor.

Bengt Kjell, șeful comitetului de alegere al AB Volov, membru în Consiliul de Administrație, a declarat că, deși au existat speculații, abia vineri au aflat cu toții despre achiziția făcută de Li Shufu la Daimler/Mercedes-Benz. „Orice cooperare între cele două companii nu poate veni decât prin intermediul managementului, nu de la un acționar cu 10 procente. Trebuie să luăm în considerare interesele tuturor acționarilor, nu doar pe cel al unui singur acționar.”

Li Shufu, proprietarul companiei chineze Geely, a cumpărat un pachet de 10% la Daimler și a devenit cel mai mare acționar al companiei germane CITEȘTE ȘI Li Shufu, proprietarul companiei chineze Geely, a cumpărat un pachet de 10% la Daimler și a devenit cel mai mare acționar al companiei germane

Comitetul de alegere a Board-ului este format din trei reprezentanți ai celor mai mari acționari ai AB Volvo, care acționează împreună. Aceștia dețin 11,3% din acțiuni și 33,5% din drepturile de vot, având și dreptul de numire al președintelui companiei. Cei trei acționari sunt AB Industrivärden, Norges Bank Investment Management și grupul de companii Svenska Handelsbanken, SHB Pension Fund, SHB Employee Fund, SHB Pensionskassa și Oktogonen, care au un reprezentant în comitet.

AB Volvo nu mai are nicio legătură cu Volvo Cars, în afară de marca pe care o utilizează ambele companii cu drepturi egale. Volvo Cars, constructorul de autoturisme, s-a separat de afacerea cu camioane cu mulți ani în urmă, ajungând în proprietatea Ford, care, în 2010, a vândut compania chinezilor de la Geely. Ulterior, chinezii au început să cumpere acțiuni la AB Volvo, iar în decembrie 2017 au ajuns la peste 8 procente. Volvo Group (Volvo ActieBolag) a controlează la rândul său Renault Trucks și este acționar la Dongfeng Trucks, altături de rivalii Geely din China, care sunt și acționari semnificativi la PSA Group. 

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo
ab volvo
camioane volvo
li shufu
hakan samuelsson