Adunare Generală la Nissan, cu subiecte fierbinți: procesul intentat de Carlos Ghosn și acordul cu Renault

Adunare Generală la Nissan, cu subiecte fierbinți: procesul intentat de Carlos Ghosn și acordul cu Renault
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 28 iun 2023

Constructorul japonez Nissan a desfășurat Adunarea Generală a Acționarilor anuală, având pe ordinea de zi subiecte mai fierbinți ca niciodată. Evenimentul se derulează la scurt timp după ce numărul doi în companie, Ashwani Gupta, a fost determinat să se retragă, pe fondul tensiunilor legate de acordul cu acționarul principal, Renault. În același timp, procesul deschis de fostul președinte Carlos Ghosn amenință liniștea din companie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Abordarea pe care Nissan o va avea în cadrul procesului intentat de Carlos Ghosn, cel care a salvat de la faliment compania și a condus-o într-una dintre cele mai profitabile perioade, a fost pusă pe primul loc pe ordinea speech-urilor din cadrul Adunării Generale a Acționarilor constructorului japonez, ceea ce demonstrează că procesul reprezintă o amenințare reală pentru companie.

ULTIMA ORĂ Dacia oprește temporar, din nou, uzina din Mioveni, la scurt timp după ce le-a prezentat-o jurnaliștilor străini CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia oprește temporar, din nou, uzina din Mioveni, la scurt timp după ce le-a prezentat-o jurnaliștilor străini

Al doilea punct pe ordinea de zi a fost noul acord dintre Renault și Nissan pentru buna funcționare a Alianței dintre cele două, ceea ce implică și acordul separat pe care principalul acționar, Renault, l-a negociat la începutul acestui an și care ar trebui finalizat.

Acesta presupune o diminuare a puterii de vot a francezilor în cadrul Nissan, urmat de o diminuare reală a pachetului de acțiuni deținute la Nissan. În paralel, schimbarea statutului celor 15% din acțiunile Renault pe care le controlează japonezii, din acțiuni fără drept de vot, în acțiuni cu drept de vot.

De asemenea, acționarii Nissan au votat compensațiile directorilor și echipei de management, contribuția financiară a statului japonez pentru traversarea crizei de semiconductori, evoluția dezvoltărilor de tehnologii pentru conducerea autonomă și de vehicule electrice. Structura business-ului în contextul riscurilor geopolitice a fost ultima pe lista de discursuri ale participanților la adunare.

VIDEO & FOTO Opel lansează noul logo, care va fi regăsit pe mașini de anul viitor. Celebrul „Blitz” a fost reinterpretat CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Opel lansează noul logo, care va fi regăsit pe mașini de anul viitor. Celebrul „Blitz” a fost reinterpretat

AGA Nissan a votat în ședința anuală noua listă de directori, între care nu se mai regăsește Ashwani Gupta, COO-ul Nissan care a anunțat că se retrage din toate funcțiile deținute după ce nu s-a mai regăsit pe lista membrilor din board-ul de supraveghere.

Acesta este în mijlocul unei investigații, alături de CEO-ul Makoto Uchida, între cei doi existând, se pare, un conflict pe marginea aceluiași acord cu Renault. Unele acuzații privind o posibilă supraveghere dictată de Uchida, care l-a avut în centru pe Gupta, reprezintă motivul investigației.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
ceo nissan
renault nissan