Apare un nou document obligatoriu pentru vânzarea unui autovehicul. Obligații și pentru producători

Apare un nou document obligatoriu pentru vânzarea unui autovehicul. Obligații și pentru producători
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 mar 2022

La vânzarea unui vehicul rutier cu cel mult 8 locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piaţă în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat ”RAR Auto-Pass” valabil pentru 60 de la eliberare și pentru o singură vânzare sau înmatriculare. Totodată, producătorii de autovehicule vor trebui să informeze Registrul Auto Român cu privire la campaniile de recehemare a vehiculelor cu probleme, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsurile sunt prevăzute într-o propunere legislativă care aduce noi reglementări la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în vederea înmatriculării acestora în România. Propunerea vizează, în special, stoparea practicii de a comercializa autoturisme care au kilometrajul dat înapoi, și a fost avizată în comisiile de specialitate, urmând să fie adoptată de senatori.

LISTA Site-urile false care dezinformează cu privire la situația din Ucraina - blocate de autorități. Plus un post TV CITEȘTE ȘI LISTA Site-urile false care dezinformează cu privire la situația din Ucraina - blocate de autorități. Plus un post TV

Astfel, conform proiectului avizat, RAR va elibera contra cost, Ia cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune - autoturisme, un certificat denumit ”RAR Auto-Pass”.

Acest certificat va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcție, instalația de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor a declanșat controale simultane la benzinăriile Lukoil și Gazprom din România, dar și la alte magazine aparținând unor firme rusești CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor a declanșat controale simultane la benzinăriile Lukoil și Gazprom din România, dar și la alte magazine aparținând unor firme rusești

La vânzarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat ”RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus vânzării, care se constituie în anexă la formularul tipizat ”Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport”. 

Certificatul „RAR Auto-Pass” menționat la art. 6 este valabil pentru o singură înmatriculare sau înregistrare, dar nu mai mult de 60 de zile de la data eliberării acestuia.

Apple ar lucra la un dispozitiv cu ecran pliabil de mari dimensiuni CITEȘTE ȘI Apple ar lucra la un dispozitiv cu ecran pliabil de mari dimensiuni

Proiectul mai prevede că în cazul în care odometrul este defect, proprietałul vehiculului rutier este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la oăeratori economici autorizați.

Prin intermediul unei aplicaţii informatice specifice furnizate de către RAR, operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere sunt obligaţi să citească şi transmită către RAR informaţii legate de numărul de identifîcare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauza, indiferent de tipul acesteia. 

FOTO Pandemia, lipsa de angajați și scumpirile lovesc hotelierii: Doubletree by Hilton Oradea, scos forțat la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Pandemia, lipsa de angajați și scumpirile lovesc hotelierii: Doubletree by Hilton Oradea, scos forțat la vânzare

De asemenea, și producătorii vehiculelor rutiere sau reprezentanții autorizați ai acestora trebuie să transmită către RAR informații legate de campaniile de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, inițiate în cazul în care unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unități tehnice separate instalate pe vehiculul rutier prezintă un risc important pentru siguranța rutieră, sănătatea publică sau protecția mediului înconjurător, inclusiv informații cu privire la evoluția acestor campanii.

Ministrul Finanțelor a discutat cu băncile despre sancțiuni în contextul războiului din Ucraina și despre finanțarea economiei românești CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor a discutat cu băncile despre sancțiuni în contextul războiului din Ucraina și despre finanțarea economiei românești

Propunerea de act normativ prevedea ca orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă în cazul în care aceasta nu este înregistrată şi transmisă corespunzător către RAR, dar mențiunea a fost eliminată, așa cum a fost eliminată și sqancționarea punerii în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Pentru a intra în vigoarea, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare
automobil
document
obligatoriu
rar
pass
auto-pass
odometru