Vânzările de autoturisme din China au încetinit în luna a șasea a acestui an, comparativ cu luna similară din 2022, potrivit datelor preliminare publicate de Asociația Constructorilor de Autoturisme din China. Față de luna anterioară, piața a crescut cu aproape 10 procente.
China a vândut în luna iunie 1,89 de milioane de autoturisme, cu 2% mai puține decât în iunie 2022, dar cu un progres de 9 procente față de luna mai, potrivit statisticilor consultate de Profit.ro. Rata de creștere a pieței anualizată a urcat la 2%, potrivit statisticilor publicate de asociația chineză. În prima jumătate a anului, vânzările de autoturisme au depășit pragul de 11 milioane de unități, înregistrând o creștere de 9% față de perioada similară din 2022.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Pe segmentul de vehicule electrificate (BEV și PHEV), vânzările au ajuns la un volum de 638.000 de unități, cu 19% mai multe decât în urmă cu un an și cu peste 10 procente față de luna anterioară. De la începutul anului, chinezii au cumpărat 3,06 milioane de autoturisme cu propulsie electrică, fiind înregistrată o creștere anualizată de 36%.
Asociația susține că un impact asupra vânzărilor a fost adus de modificările legislative privind impozitarea automobilelor, o reducere a taxării fiind introdusă în 2022, care a generat o creștere de moment, astfel că acum vânzările au revenit la un volum normal, respectiv o scădere de la un an la altul.

Livrările de autoturisme către dealeri au însumat, în iunie, 2,23 de milioane de vehicule, cu 2% mai multe decât anul trecut și 11% în plus față de luna mai.
Asociația Constructorilor de Autoturisme din China transmite că, în primele cinci luni din acest an, China a reușit să-și majoreze cota din piața globală de autovehicule la 31%, care a fost estimată la 34,16 milioane de unități (în creștere cu 9 procente față de 2022).
Companiile auto chineze au fost afectate într-o măsură mai mică de criza de semiconductori, spune asociația, astfel că vânzările de vehicule produse în China pe piețele externe, în special cele ale mariloc companii BYD și SAIC, au profitat de decalajul mare dintre cerere și ofertă. Pe segmentul de vehicule electrificate, China a ajuns să controleze aproximativ 60% din piața globală, care a ajuns la un volum de 7,57 milioane de unități, respectiv 4,6 milioane fără vehiculele hibride.