Combustibilii sintetici ar putea fi o soluție în viitor și pentru mașinile Dacia, spune un important oficial Renault

Combustibilii sintetici ar putea fi o soluție în viitor și pentru mașinile Dacia, spune un important oficial Renault
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Combustibili sintetici (e-fuels) ar putea fi o soluție și pentru mașinile Dacia, deoarece marca va trebui să se îndrepte treptat către „energia curată”, spune Gilles Le Borgne, chief technology officer la Renault. Într-un interviu pentru Automotive News, el spune că sunt două mari probleme cu acești combustibili de sinteză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacia și combustibili sintetici, o posibilă soluție peste câțiva ani

Întrebat care sunt planurile Renault pentru folosirea combustibililor sintetici pe viitoare modele noi din grup, oficialul a spus: „Ar fi o ocazie să fie reviziuite regulile UE legate de emisii aproape de anul 2026. Ar putea fi o soluție și pentru Dacia, deoarece marca va trebui, treptat, să se îndrepte spre energia curată”, scrie Hotnews.ro.

Polonia atacă în justiție decizia UE de interzicere a mașinilor cu motoare pe combustie CITEȘTE ȘI Polonia atacă în justiție decizia UE de interzicere a mașinilor cu motoare pe combustie

Companii precum BMW, Toyota și Stellantis și-au arătat interesul pentru „e-fuels”, la fel și Renault, care a demarat un parteneriat cu gigantul saudit Aramco, pentru dezvoltarea de combustibili sintetici.

Parteneriatul cu Aramco a fost amintit de oficialul Renault care spune că deja grupul auto face teste cu combustibili de sinteză de la „uzine-pilot”. El a adăugat că sunt avantaje clare, dar și două dezavantaje deloc de neglijat. Unul ține de cum analizează și cuantifică UE emisiile de carbon la mașini, iar altul ține de faptul că trebuie să ai destulă „energie verde” de la care să pornești pentru a produce „e-fuels” (solară, eoliană), iar eficiența depinde mult de disponibilitatea acestor surse ecologice de energie.

Companii precum Total, Shell sau Aramco operează în țări unde sunt multe ore de strălucire a soarelui și unde sunt și zone cu vânt și doar acolo pot investi în e-fuels, mai spune oficialul Renault.

În luna mai, Luca de Meo, CEO al grupului Renault, spunea că Dacia își va electrifica complet gama cât mai târziu posibil și considera că acești „e-fuels” reprezintă un mod de a decarboniza gama accesibilă la preț a Dacia, referindu-se la modelele cu motoare termice. Dacia are un singur model electric în gamă, Spring, iar un al doilea model NU va veni prea curând.

Grupul saudit Aramco a semnat în martie o scrisoare de intenție pentru a deveni acționar minoritar în cadrul noii companii de tehnologie în domeniul sistemelor de propulsie care va fi constituită de Renault Group împreună cu chinezii de la Geely.

Investiția Aramco va susține dezvoltarea companiei și va contribui la cercetarea și dezvoltarea unor soluții de combustibili sintetici și a unor tehnologii de nouă generație în domeniul propulsiei cu hidrogen, se spunea în comunicatul de atunci.

E-fuels - De ce nu sunt deja folosiți pe multe mașini.

Susținătorii combustibililor sintetici spun că aceștia au multe avantaje, dar întrebarea ar fi de ce nu sunt milioane de mașini care merg cu „e-fuels”, dacă sunt așa de grozavi? Răspunsul ține mai ales de costurile de producție și de faptul că nu există capacități foarte mari de producție. În prezent, prețul acestor combustibili este cel puțin dublu față de benzină.

Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA CITEȘTE ȘI Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA

Reamintim că Germania a presat și, după un lobby puternic, a reușit să obțină ce a dorit: și după 2035 vor putea fi vândute mașini cu motor termic în Europa, dar să fie propulsate de carburanți sintetici. Detaliile urmează să fie stabilite în următorii ani.

Pentru fabricarea acestor carburanți de sinteză este nevoie de cantități uriașe de electricitate din surse regenerabile, ceea ce este greu de obținut. Costurile mari de fabricare înseamnă costuri mari și la pompă, într-o Europă în care toate s-au scumpit mult în ultimul an.

Foarte multe voci spun că acești „e-fuels” sunt un fel de „cal troian” al industriei auto care vrea să prelungească pe cât posibil producția de mașini cu motoare termice și să întârzie pe cât posibil electrificarea.

ONG-ul Transport & Environment (T&E) estima că un litru de combustibil ar putea costa „la pompă” 2,82 euro în Franța în 2030, cu 50% mai mult decât benzina în prezent.

Experții de mediu avertizează că randamentul energetic al acestor combustibili de sinteză este net inferior față de benzină și electricitate, producția este scumpă și procedeele de producție sunt abia la început, astfel că ar mai fi de investit miliarde de euro. Chiar și când aceste procese industriale vor fi puse la punct, estimarea este că se va putea produce prea puțin combustibil, față de ce nevoie ar fi, dacă este să fie multe milioane de mașini care să fie alimentate cu „e-fuels”.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia
renault