Comisar UE: Volkswagen trebuie să plătească europenilor compensații similare cu ale americanilor

Comisar UE: Volkswagen trebuie să plătească europenilor compensații similare cu ale americanilor
scris 27 iun 2016

Grupul auto german Volkswagen va trebui să ofere consumatorilor europeni același compensații cu cele acordate americanilor, a declarat duminică, pentru un cotidian german, comisarul european pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM, Elzbieta Bienkowska, informează Reuters.

În cursul săptămânii viitoare se așteaptă ca Volkswagen să anunțe că a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane privind plata unor sume de aproximativ 10,3 miliarde de dolari pentru a pune capăt efectelor provocate de scandalul manipulării emisiilor poluante. Potrivit unor surse citate de Reuters, înțelegerea prevede că Volkswagen se va oferi să răscumpere cele aproximativ 500.000 de vehicule diesel vândute în SUA, precum și să plătească o despăgubire de aproximativ 5.000 de dolari proprietarilor acestor vehicule.

"Volkswagen ar trebui să ofere, în mod voluntar, proprietarilor europeni de automobile o compensație similară cu cea plătită consumatorilor americani", a declarat Elzbieta Bienkowska pentru cotidianul german Welt am Sonntag.

Potrivit oficialului european, ar fi incorect pentru VW să îi trateze diferit pe consumatorii europeni din cauza unui sistem juridic diferit.

Top 10 al celor mai vândute autoturisme în România în primele luni ale anului CITEȘTE ȘI Top 10 al celor mai vândute autoturisme în România în primele luni ale anului

"Tratarea în mod diferit a consumatorilor europeni față de cei americani nu este o modalitate de a recâștiga încrederea", a spus Bienkowska.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Oficialii VW au declarat că în Europa vor repera vehiculele afectate prin înlocuirea soft-ului ilegal dar nu au anunțat planuri care să vizeze plata unor compensații către consumatori, susținând că aceștia nu au suferit niciun fel de pierderi. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
compensatii