Compania aeriană TAP- luată în calcul spre naționalizare

Compania aeriană TAP- luată în calcul spre naționalizare
scris 14 apr 2020

Portugalia ar putea fi nevoită să naționalizeze compania aeriană TAP și alte companii afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, a declarat marți premierul Antonio Costa, transmite Reuters.

TAP a fost parțial privatizată în anul 2015 iar statul portughez deține în prezent o participație de 50%. Restul acțiunilor sunt deținute de consorțiul privat Atlantic Gateway, condus de antreprenorul brazilian David Neeleman, și angajații TAP care dețin un pachet de 5%, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Renault, proprietarul Dacia, se retrage din China CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Renault, proprietarul Dacia, se retrage din China

"Nu putem exclude necesitatea de a naționaliza TAP și alte companii care sunt absolut esențiale pentru țară. Nu putem risca să le pierdem", a declarat premierul Antonio Costa pentru cotidianul Observador. "Aceasta este o criză sanitară care se transformă într-o criză economică și nu o putem lăsa să se înrăutățească", a adăugat premierul portughez.

Ministrul portughez de Finanțe, Mario Centeno a spus și el că naționalizarea TAP ar putea fi o opțiune. "Cu siguranță nu vom elimina nicio posibilitate. TAP se confruntă cu provocări unice, însă sunt multe modalități prin care putem interveni iar naționalizarea poate fi una din aceste modalități", a spus Centeno, care este și președintele Eurogrupului.

Luna trecută, TAP a anunțat că va concedia, temporar, 90% din angajații săi în contextul în care pandemia de coronavirus a paralizat transportul aerian de pasageri. TAP a încheiat anul 2019 cu pierderi nete de 106 milioane de euro iar în luna februarie în presa germană au apărut informații potrivit cărora Lufthansa și United Airlines analizau o posibilă preluare în comun a TAP.

În decembrie 2018, TAP Air Portugal s-a retras din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
tap
portugalia