Dacia a produs la Pitești pentru întreg grupul Renault 1 milion de motoare TCE 90

Dacia a produs la Pitești pentru întreg grupul Renault 1 milion de motoare TCE 90
scris 16 mar 2017

Dacia anunță că a fabricat, în cadrul Uzinei Mecanice și Șasiuri, de la Mioveni, un volum de 1 milion de motoare TCe 90, motoare ce se caracterizează în primul rând printr-o eficiență foarte bună și o greutate redusă. Cea mai mare parte a producției a fost trimisă către uzine Renault din alte țări.

Uzina Dacia este prima din Grupul Renault care a produs motorul TCe90, începând din iulie 2012, fiind și momentul în care Uzina Mecanică, unitate distinctă a platformei de la Mioveni, a devenit furnizor pentru alte uzine ale grupului și, implicit, pentru alte modele, respectiv Renault Clio și Twingo. De altfel, 80% din producția de motoare TCe90 a fost trimisă la export. Modelel Dacia care utilizează acest motor sunt Logan, Logan MCV, Sandero și Sandero Stepway. În 2016, au fost vândute 2300 de vehicule echipate cu acest motor.

Cele mai multe piese componente ale motorului (carterul de distribuție, semela, capacul chiulasă, carterul cilindri, capacul palier, volanta și arborele cotit) sunt fabricate chiar în uzina Dacia, Uzina Mecanică și Șasiuri având 3.700 de angajați. În momentul de față, uzina are o capacitate instalată de 450.000 de unități anual.

Concepția și dezvoltarea motorului TCE 90 a fost realizată, în mare parte, în România, cu ajutorul inginerilor de la Renault Technologie Roumanie.

EXCLUSIV Conflict încheiat la Dacia, angajații au primit 200 lei în plus la salariu și bonusuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conflict încheiat la Dacia, angajații au primit 200 lei în plus la salariu și bonusuri

Motorul TCe90 este un motor mic, în 3 cilindri, cu o capacitate de 898 cm cubi. Este foarte ușor (cu 15 kg mai puțin decât alte motoare cu o putere echivalentă) și are un consum redus de combustibil (5,8 l/100 km, în ciclu urban, și 4,6 în ciclu extra-urban), respectiv emisii CO2 de 112 – 115 g/km. Motorul TCe90 se mai fabrică și în uzina Renault din Valladolid, Spania.

Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia, de la Mioveni, are patru departamente, în care sunt fabricate piesele din aluminiu, se asamblează motoare, cutii de viteze, se montează punți, osii și cadre grup motopropulsor, ce sunt utilizate pe toate cele trei mărci ale alianței, Renault, Dacia și Nissan. În 2016, uzina a produs în total 448.586 motoare (inclusiv K7),  530.493 de cutii de viteze și 859.000 de șasiuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia
uzina mecanica
mioveni
tce90
motor