Dacia își majorează cota pe piața europeană. Mașinile electrice au depășit un nou record

Dacia își majorează cota pe piața europeană. Mașinile electrice au depășit un nou record
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 21 iun 2023

Europa înregistrează vânzări masive de automobile electrice, România fiind printre țările cu vânzări cel puțin duble față de anul trecut. Piața de mașini electrice a ajuns la o cotă record, în luna mai, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un număr de 11 state din Uniunea Europeană au vânzări cel puțin duble ale autoturismelor electrice în primele cinci luni ale acestui an, cu vârfuri de peste 160% în Cipru sau de 140% în Belgia. În același timp, pe piețele majore europene creșterea acestui segment are câte două cifre și perspectivele pentru lunile următoare sunt la fel de optimiste.

Undă verde: TTS preia unul din cei mai importanți operatori din Portul Constanța CITEȘTE ȘI Undă verde: TTS preia unul din cei mai importanți operatori din Portul Constanța

În total, în Europa s-au înmatriculat în luna mai 129.847 de autoturisme cu propulsie electrică 100%, cu 70,9% mai multe decât în urmă cu un an. România s-a numărat printre țările cu creșteri foarte mari, cu 1402 autoturisme electrice după o creștere de 102,6%.

Europa se află într-o perioadă foarte bună a pieței auto, din punct de vedere al livrărilor, dat fiind faptul că se onorează comenzile realizate în ultimele 12 luni și întârziate de criza de componente electronice. Pe măsură ce fabricile au trecut la volume normale de producție, listele lungi de comenzi au putut fi rezolvate, iar acest lucru se vede în înmatriculări.

În total, Uniunea Europeană a înregistrat în mai un volum de 938.950 de autoturisme noi înmatriculate, apropiindu-se de vârfurile din anii pre-pandemici, cu un avans de 18,5% față de anul trecut. Cota de piață a autoturismelor electrice a fost luna trecută una record, cu 13,8%, patru puncte procentuale în plus față de mai 2022.

FOTO Ciolacu a mers cu metroul până la Ministerul Transporturilor: Am încercat să plătesc și cu telefonul, am văzut mesaj de la bancă, nu știu de ce nu a funcționat. Sper să plec și cu Grindeanu cu trenul la mare CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu a mers cu metroul până la Ministerul Transporturilor: Am încercat să plătesc și cu telefonul, am văzut mesaj de la bancă, nu știu de ce nu a funcționat. Sper să plec și cu Grindeanu cu trenul la mare

După primele cinci luni ale anului, vânzările totale de autoturisme noi din UE s-au ridicat la 4,39 milioane de unități, cu 18% mai multe decât anul trecut, din care mașinile full-electric au reprezentat 545.441 de unități, cu 50,5% mai multe decât anul trecut, echivalentul unei cote de piață de 12,4%.

România are în acest moment, în perioada ianuarie – mai, un volum total de 5.423 de autoturisme electrice înmatriculate, cu 49,4% mai multe decât în urmă cu un an. Piața totală de autoturisme din acest an, din țara noastră, s-a ridicat la 60.472 de unități, cu 26,9% mai multe decât în 2022, în perioada similară.

Dacia, creștere cu două cifre

Situația pieței auto pe mărci și grupuri auto arată că Dacia se află în continuare printre cele mai performante branduri din Europa, având o cotă de piață în creștere, de 4,3 %, cu 0,8 pp în plus față de anul trecut, în luna mai, și 4,5% pe cele cinci luni. Concret, Dacia a înmatriculat 48.022 unități în ultima lună, a cincea, ca urmare a unei creșteri de 44,4% a vânzărilor, în timp ce pe intervalul ianuarie – mai volumul vândut (înmatriculat) de marca românească a ajuns la nu mai puțin de 239.514 unități, cu 43% peste cel din urmă cu un an.

În acest moment, întreg grupul Renault este în creștere, având în vedere că și marca Renault și-a revenit și înregistrează majorări ale vânzărilor, de 29,3% în mai și 22% pe întreg intervalul analizat, astfel că media creșterilor pe grup este de 35,5% în luna mai și 30,8% pe ianuarie – mai.

ULTIMA ORĂ Primele informații despre Dacia Sandero electric CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primele informații despre Dacia Sandero electric

Cele mai vândute mărci din Europa sunt în acest moment VW, cu 561.811 unități (+23,4%), urmată de Toyota, cu 346.436 unități (+11,6%), Audi (303.891 unități, +22,5%) și Peugeot (293.495, +11%). După cele cinci luni, foarte puține mărci (Alpine, Smart și Fiat) sunt în scădere față de anul anterior.

Situația grupurilor este destul de clar ierarhizată, cu locul 1 pentru VW Group (1,3 milioane unități), Stellantis (935.080 unități) și Renault Group (515.340 unități), în topul vânzărilor. Hyundai – Kia, Toyota, Mercedes și BMW Group se află pe locurile următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto ue
inmatriculari europa
dacia vanzari
inmatriculari romania