Dacia Sandero se bate în competiția Car of the Year cu cele mai bune mașini lansate în 2020 în Europa

Dacia Sandero se bate în competiția Car of the Year cu cele mai bune mașini lansate în 2020 în Europa
scris 30 dec 2020

Reprezentanții Car of the Year au desemnat automobilele eligibile pentru ediția 2021 a competiției, care își va desemna câștigătorul în luna martie. Dacia Sandero se numără printre cele 29 de automobile intrate în concurs și are șanse să intre între cele șapte finaliste.

A treia generație a Dacia Sandero ar putea intra în rândul celor mai importante automobile din Europa, dacă jurnaliștii care fac parte din juriul celebrului concurs Car of the Year îi vor acorda suficiente puncte. Sandero a fost inclus în rândul celor 29 de modele care au fost lansate în 2020 și sunt disponibile pe cel puțin 5 piețe europene. Chiar dacă în anul care se încheie au fost lansate autoturisme care vor marca istoria automobilului, cum este cazul VW ID.3, Dacia Sandero ar mai multe atuuri ca niciodată, cu această a treia generație, având o platformă nouă, care i-a permis constructorului să ofere clienților cele mai noi tehnologii de siguranță, dar menținând, în același timp, prețul la un nivel fără concurență, în clasa din care face parte.

Cei 60 de jurnaliști, din 23 de țări, care fac parte din juriul COTY au avut ocazia să testeze cele 29 de automobile eligibile, astfel că pe 8 ianuarie vor fi anunțate voturile acestora, pe baza cărora vor fi desemnate cele 7 autoturisme nominalizate în etapa finală. Apoi, pe 1 martie 2021, va fi anunțat automobilul care va deține titlul Car of the Year 2022 (Mașina Anului 2022).

Spre deosebire de alte concursuri similare, care urmăresc ierarhizarea automobilelor noi, COTY nu are mai multe secțiuni, bazate pe dimensiuni sau preț, nu ține cont de volumele vândute ale mașinilor până la data concursului și nu oferă premii de consolare mașinilor care nu ocupă locul 1. Din acest motiv, fiecare din membrii juriului are la dispoziție un număr de 25 puncte pe care trebuie să le distribuie tuturor finalistelor, cu cel mult 10 puncte acordate unui model. Este important de menționat că cele mai mari 5 piețe ale Europei (Germania, Franța, Spania, Italia și Marea Britanie) au câte 6 jurnaliști în juriu, astfel că opiniile lor sunt predominante, acoperind jumătate din juriu. România nu are un reprezentant în COTY.

Volkswagen anunță scoaterea din fabricație a primului său automobil electric CITEȘTE ȘI Volkswagen anunță scoaterea din fabricație a primului său automobil electric

Criteriile după care trebuie să analizeze mașinile fiecare jurat sunt complexe: design, confort, siguranță, consum, manevrabilitate, performanțe, funcționalitate, impact asupra mediului, satisfacția șoferului, dar și preț. Două criterii speciale, cel puțin teoretic, sunt inovația tehnică și celebra „valoare contra bani” (echivalentul raportului calitate/preț). Fiecare notare a jurnaliștilor din juriu trebuie să aibă o justificare scrisă. În finală, vor sta alături, ca de fiecare dată, mașini scumpe și mașini accesibile, mărci premium și mărci de volum, automobile cu performanțe de top și autoturisme economice. Majoritatea automobilelor lansate în 2020 au și o versiune de motorizare electrică sau hibrid, ceea ce ar putea reprezenta cel mai mare dezavantaj pentru Sandero, care nu oferă decât două motorizări pe benzină, cu o alternativă GPL. Patru dintre mașinile admise în concursul COTY 2021 sunt exclusiv electrice și au prima șansă la titlu.

Anul acesta este pentru prima dată în cei 43 de ani de când se organizează acest concurs când nu are loc un test general, la care participă toți membrii juriului. Aceștia au testat pe cont propriu mașinile, în contextul pandemiei de coronavirus.

Lista anunțată de organizația Car of the Year cuprinde toate mașinile lansate în 2020, care nu sunt face-lifturi sau revizuiri parțiale ale modelelor vechi. Acestea sunt prezentate în ordinea alfabetică:

1. Audi A3

2. BMW 2 Gran Coupé

3. BMW 4-series

4. Citroën C4

5. Cupra Formentor

6. Dacia Sandero

7. Fiat New 500

8. Ford Explorer

9. Ford Kuga

10. Honda e

11. Honda Jazz

12. Hyundai i10

13. Hyundai i20

14. Hyundai Tucson

15. Kia Sorento

16. Land Rover Defender

17. Mazda MX-30

18. Mercedes-Benz GLA

19. Mercedes-Benz GLB

20. Mercedes-Benz GLS

21. Mercedes-Benz S-Class

22. Peugeot 2008

23. Polestar 2

24. Seat Leon

25. Škoda Octavia

26. Toyota Mirai

27. Toyota Yaris

28. Volkswagen Golf

29. Volkswagen ID.3

viewscnt
Afla mai multe despre
car of the year
masina anului
dacia sandero masina anului
dacia