DECIZIE Ajutor pentru asigurători, după reducerea prețurilor RCA la camioane

DECIZIE Ajutor pentru asigurători, după reducerea prețurilor RCA la camioane
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Contribuția permanentă virată lunar de asigurătorii RCA la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru plata despăgubirilor asigurătorilor în faliment va fi redusă la jumătate de la 1 martie 2024, potrivit unei norme ASF, publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plătește falimentele în asigurări în special din banii colectați de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor, arată Hotnews.

Wizz Air apelează la reduceri CITEȘTE ȘI Wizz Air apelează la reduceri

Sunt două tipuri de contribuții pe care asigurătorii sunt obligați să le vireze la FGA din volumul de prime brute încasate lunar din vânzarile de asigurări generale (dominate de RCA):

    contribuții permanente, bani care nu se mai restituie asigurătorilor
    contribuții speciale, bani care se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilitățile FGA sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări și pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de lege.

Ryanair vrea compensații de la Boeing. CEO-ul operatorului, limbaj agresiv CITEȘTE ȘI Ryanair vrea compensații de la Boeing. CEO-ul operatorului, limbaj agresiv

Asigurătorii sunt obligați în prezent să plătească către FGA o contribuție permanentă de 4% și o contribuție specială de 3% pentru asigurări generale, dar de la 1 martie vor avea o cotă de contribuție permanentă de 2% și o cotă de contribuție specială de 5%.

Cu alte cuvinte, asigurătorii vor vira lunar aceiași bani către FGA și de la 1 martie 2024, doar că suma de bani virată permanent și care nu se mai restituie a scăzut la jumătate.

Măsura adoptată de ASF a fost cerută de asigurători pentru a suporta impactul negativ al reducerii prețurilor RCA la camioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare
rca