Directorii din board-ul Nissan, inclusiv cei doi francezi, "îngroziți" de faptele prezentate de CEO-ul Saikawa în ședința în care s-a decis demiterea lui Ghosn

Directorii din board-ul Nissan, inclusiv cei doi francezi, "îngroziți" de faptele prezentate de CEO-ul Saikawa în ședința în care s-a decis demiterea lui Ghosn
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 nov 2018

Cotidianul japonez Asahi Shimbun a publicat detalii picante din cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Nissan, în care s-a decis demiterea președintelui Carlos Ghosn.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O sursă din interiorul Nissan a dezvăluit jurnaliștilor de la Asahi Shimbun, o publicație care a fost foarte apropiată de compania japoneză în toate zilele scandalului Ghosn, detalii din timpul ședinței în care au fost prezentate faptele comise de Carlos Ghosn. Ședința a durat circa patru ore, iar, la final, toată lumea a votat exact așa cum a dorit CEO-ul Hiroto Saikawa.

“Toți participanții au fost îngroziți”, spune sursa în Asahi, când toate probele au fost prezentate de persoana care s-a ocupat de investigația internă. Lista faptelor a cuprins achiziția de case private cu fonduri ale companiei, în mai multe țări ale lumii, plata a câtea 100.000 de dolari anual surorii lui Ghosn, pe un contract de consultanță, deși femeia n-a lucrat niciodată pentru Nissan, și declarațiile fiscale care n-au acoperit toate sumele câștigate.

Au fost prezenți 5 membri ai board-ului, toți cetățeni japonezi, în timp ce francezii desemnați de Renault, aflați în Franța, au participat prin videoconferințe. Potrivit surselor Asahi, cea mai mare parte a timpului a fost dedicată în oferirea de explicații celor doi, care la final au fost convinși de probele expuse.

Ziarul japonez mai scrie că au fost puse întrebări din partea membrilor board-ului pentru a se obține mai multe explicații, dar discuțiile nu s-au complicat și nimeni nu a încercat să îl apere pe Ghosn în vreun fel.

Secretara lui Ghosn, nevoită să anuleze rezervarea la restaurant a șefului: „Se va răzbuna” CITEȘTE ȘI Secretara lui Ghosn, nevoită să anuleze rezervarea la restaurant a șefului: „Se va răzbuna”

La finalul ședinței, au fost citite propunerile de decizii, iar participanții au fost rugați să voteze dacă sunt de acord sau împotrivă. Toate propunerile au fost votate, unanim, cu “de acord”.

Sursele au mai spus că următoarea adunare, în care va fi votat un nou președinte al Consiliului de Amdinistrație, va fi în decembrie. “Va fi un japonez care va fi ales în următoarea ședință.”

Iată și comunicatul transmis public de Nissan, la finalul ședinței:

“Consiliul de Administrație al Nissan Motor Co., Ltd s-a întrunit la sediul central al companiei în Yokohama. La începutul sesiunii, board-ul a luat la cunoștință semnificația subiectului și s-a confirmat că parteneriatul de durată din Alianța cu Renault rămâne neschimbat și că misiunea este să minimizeze impactul potențial și confuzia în cooperarea zi-de-zi cu partenerii din Alianță. După revizuirea unui raport detaliat al investigației interne, board-ul a votat în unanimitate:

  1. Demiterea lui Carlos Ghosn din funcția de Președinte al Consiliul de Administrație
  2. Demiterea lui Carlos Ghosn din funcția de Director Reprezentativ
  3. Demiterea lui Greg Kelly din funcția de Director Reprezentativ
  4. Analizarea creării unui comitet special pentru consultanță specifică  de la un terț cu privire la sistemul de guvernanță a managementului și o mai bună guvernanță a compansațiilor directorului. În executarea mandatului, cei trei directori independenți, Masaku Toyoda, Keiko Ihara și Jean-Baptiste Duzan, vor conduce această misiune.
  5. Aprobarea fondării unui comitet de consultanță prezidat de Masakazu Toyoda și care îi include pe Keiko Ihara și Jean-Baptiste Duzan. Comitetul va propune nominalizări din cadrul board-ului pentru poziția de Preșdinte al Consiliului de Adminsitrație.”

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
renault
arestare ghosn
allianta renault nissan mitsubishi