Divizia de camioane a Toyota, amendată cu 1,6 miliarde de dolari pentru încălcări ale regulilor privind emisiile

Auto/Transporturi   
Divizia de camioane a Toyota, amendată cu 1,6 miliarde de dolari pentru încălcări ale regulilor privind emisiile

Divizia de camioane de mare tonaj a Toyota a fost sancționată pentru ceea ce autoritățile de reglementare americane consideră încălcări legate de testarea frauduloasă a emisiilor și contrabandă cu motoare în Statele Unite, transmite Washington Post.

Departamentul de Justiție și o serie de agenții, inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului, au anunțat o propunere de înțelegere cu Hino Motors și filialele sale americane. Înțelegerea trebuie să fie aprobată de o curte districtuală.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE O companie ungaro-portugheză va fi noul importator al mărcii Nissan pe piața din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O companie ungaro-portugheză va fi noul importator al mărcii Nissan pe piața din România
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

„Hino cunoștea cerințele pe care trebuiau să le îndeplinească motoarele pentru a fi certificate să funcționeze în Statele Unite, însă a falsificat date timp de ani de zile pentru a eluda reglementările”, a declarat Todd Kim, de la Divizia de Mediu și Resurse Naturale a Departamentului de Justiție, într-un comunicat de presă.

Rezoluția prevede ca grupul Hino Motors să pledeze vinovat pentru implicarea într-o „conspirație multianuală”, conform Departamentului de Justiție. Acest acord de recunoaștere a vinovăției include plata unei amenzi de 521,76 milioane de dolari. De asemenea, companiei i se va interzice timp de cinci ani să importe motoare diesel în Statele Unite și i se va cere să implementeze măsuri de conformitate și etică. În plus, Hino a fost de acord să plătească 1,087 miliarde de dolari sub formă de amenzi civile și plăți viitoare către reclamanții privați din acțiuni colective, scrie G4Media.ro.

Ca parte a acordului, Hino a recunoscut că a depus cereri false pentru certificarea motoarelor între 2010 și 2019. Compania a modificat datele testelor de emisii, a efectuat teste în mod necorespunzător și a fabricat date fără a efectua teste reale. De asemenea, a prezentat date false privind emisiile de dioxid de carbon. Ca rezultat, între 2010 și 2022, Hino a importat și vândut peste 105.000 de motoare care nu respectau standardele americane.

„Ne cerem scuze profund pentru neplăcerile cauzate clienților noștri și părților interesate”, a declarat miercuri Satoshi Ogiso, președinte și CEO al Hino, într-o declarație. „Pentru a preveni repetarea acestui tip de problemă, am implementat reforme la nivelul întregii companii, inclusiv îmbunătățiri semnificative ale culturii noastre interne, ale supravegherii și ale practicilor de conformitate”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
camioane
toyota