Fondul de pensii AkademikerPension își vinde participația la Wizz Air din cauza unui scandal legat de drepturile angajaților. Problemele au început în România și au continuat în mai multe țări

Fondul de pensii AkademikerPension își vinde participația la Wizz Air din cauza unui scandal legat de drepturile angajaților. Problemele au început în România și au continuat în mai multe țări
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 feb 2022

Fondul de pensii danez AkademikerPension își vinde participația la Wizz Air din cauză că operatorul aerian ungar nu le permite angajaților să formeze sindicate, potrivit Reuters. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Akademi­kerPen­sion, care gestionează active în valoare de 23 miliarde dolari, a decis să renunțe la participația care valorează peste 3 milioane de dolari după o întâlnire cu managementul Wizz Air. Fondul danez susține că decizia a fost luată în contextul în care nu există niciun semn că Wizz Air își va schimba practicile actuale.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

În motivarea deciziei, fondul de pensii invocă „încălcarea drep­turilor omu­lui și a drepturilor în domeniul muncii“.

Fondul de pensii este unul dintre cei 14 investitori care au solicitat operatorului, în decembrie, să permită angajaților să formeze sindicate.

Scandalul vizează mai multe state, dar a început în România. Astfel, în 2014, Wizz Air a fost amendată după ce 19 an­gajați români au fost concediați la scurt timp după înființarea unui sindicat.

Mai recent, în 2021, WilzzAir a respins negocierile pentru semnarea unui contract de muncă cu sindicate din Italia și a anunțat ministrul italian al Muncii că intenționează să opereze fără să stabilească relații cu vreun sindicat.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
akademikerpension
wizz air
operator
sindicate wizz air