Unul dintre puținele motoare electrice care poate fi încadrat în categoria hibrid cu range extender de pe piața din Europa, Nissan e-Power, va fi lansat într-o nouă generație în acest an, pe SUV-ul Qashqai. Printre îmbunătățirile pe care le-a primit se numără eficiența energetică și zgomotul de fond al motorului cu combustie.
Nissan e-Power este un hibrid fără încărcare la priză, din categoria range-extender, adică o motorizare electrică bazată pe o baterie cu capacitate mai mică decât la electrice sau PHEV, dar ușor mai mare decât la HEV-urile clasice, plus un motor cu combustie care încarcă bateria. Nu este un REEV clasic, pentru că nu dispune de posibilitatea de încărcare la priză a bateriei, ci este direct dependent de motorul termic.
Față de un hibrid sau un PHEV, avantajul este dat de faptul că roțile motrice sunt acționate doar de un motor electric. Asta vine cu multe beneficii, începând cu răspunsul instantaneu, cuplul ridicat, zgomotul aproape inexistent, dar și emisiile zero ale motorului principal. Față de o mașină electrică, dezavantajele țin de autonomia electrică redusă, în absența carburantului, zgomotul produs de motorul-generator și, într-o măsură relativ mică, greutatea suplimentară a acestui motor termic.
Pentru generarea energiei electrice necesare rulării și încărcării, Nissan folosește un motor pe benzină de capacitate mică, iar arhitectura gândită de inginerii japonezi este mult mai simplă, cu mai puține piese de transmisie în comparație cu motoarele PHEV și hibrid, ceea ce îl face mai fiabil și mai ușor. O particularitate a acestui grup propulsor este faptul că energia produsă de generatorul pe benzină este livrată atât direct către motorul electric, cât și prin intermediul bateriei, atunci când este cazul.

Cu un rezervor plin și cu bateria încărcată, autonomia declarată de Nissan ajunge la 1.200 de km, o valoare foarte bună pentru o mașină hibrid, comparabilă cu un PHEV. În același timp, recuperarea energiei cinetice prin intermediul generatorului acționat prin intermediul roților ajută la reducerea consumului pe ansamblu, dar fără valori spectaculoase în comparație cu hibridele clasice.
Pe viitorul Nissan Qashqai, noul motor e-Power va aduce un consum de combustibil mediu (WLTP) de 4,5 litri/100 km, comparabil cu cele mai mici diesel-uri din trecut, iar emisiile de CO2 s-au redus radical la 102 g/km. Zgomotul din habitaclu s-a redus la 5,6 decibeli, apropiat de cel al unui vehicul electric.

Așadar, performanțele nu se îndepărtează prea mult de cele ale unui full-hybrid, la nivelul consumului și emisiilor, fiind mai puțin spectaculoase decât cele ale unui PHEV.
Unitatea compleză de propulsie e-Power are cinci componente incluse: motorul electric, generatorul, invertorul, reductorul și multiplicatorul într-un pachet compact și mai ușor decât generația anterioară. Puterea maximă pe care o oferă este de 151 kW, cu 11 kW peste motorul anterior. Nissan a reușit să implementeze și un mod Sport, care aduce, odată cu acționarea lui, un surplus de 10 kW.
În același timp, capacitatea bateriei rămâne neschimbată, la 2,1 kWh, comparabilă cu cea de pe un hibrid.
Motorul cu combustie este un motor în trei cilindri, de 1.5 litri, complet nou, chiar dacă are specificații similare cu cel regăsit în prezent pe modelele Nissan. Modul de combustie inovator, patentat de Nissan, ridică eficiența la 42%, prin stabilizarea combustiei în cilindri. Turbina care supraalimentează motorul este complet nouă, mai mare, și contribuie la scăderea turației cu 200 rotații pe minut la rularea în regim de autostradă. Ca efect al creșterii fiabilității, Nissan anunță și intervale mai mare de service, de la 15.000 la 20.000 km.
Eiichi Akashi, director tehnic și director executiv al Nissan Motor Corporation, a anunțat că motorul va fi introdus și pe alte modele, inclusiv în SUA, pe modelul înrudit, Rogue, și în Japonia, pe viitorul Elgrand.
Viitorul Nissan Qashqai ce va fi echipat cu noul e-Power va fi produs în aceeași uzină din Sunderland, Marea Britanie, și va fi disponibil pentru comenzi începând din luna septembrie.
