Una dintre cele mai avansate tehnologii din industria auto, serviciile de mobilitate cu vehicule robotaxi, nu se bucură de un nivel prea ridicat de încredere din partea populației din Europa, după cum arată un studiu pe această temă, ceea ce ar putea întârzia implementarea în marile orașe europene.
Apariția mobilității fără șofer a fost prognozată cu destul de mult timp în urmă, cu mai bine de un deceniu în urmă, de specialiștii care urmăresc tendințele tehnologiei și ale piețelor. Evoluția sistemelor de asistență de pe mașini a fost suficient de avansată astfel încât să permită utilizarea acestora pentru transportul public, sub forma robotaxi-urilor. În Europa, o singură țară beneficiază de servicii reale de transport public cu vehicule fără șofer. Este vorba despre Germania, unde Volkswagen a testat timp de mai mulți ani o flotă de vehicule ID.Buzz echipate cu astfel de tehnologie. Între timp, serviciile autorizate pentru teste au devenit servicii publice, ceea ce înseamnă că se pot extinde în orice oraș, acolo unde autoritățile vor permite implementarea unor trasee de robotaxi.
Un sondaj realizat de Civey, la solicitarea Automobilwoche, referitor la impactul introducerii transportului cu robotaxi în Germania, arată o reticență mare a populației în fața acestei tehnologii. Un procent uriaș, de 62% dintre cei care au răspuns chestionarului, au suns că nu sunt interesați de acest serviciu, dar răspunsurile ferme, de respingere, din rândul celor care au spus că nu vor să folosească un robotaxi este și mai alarmant: 45% dintre cei respondenți au spun un nu categoric, în timp ce numai 16% au spus „Da, cu siguranță”. Doar 9 procente dintre germani sunt indeciși în privința încrederii pe care să o acorde acestui tip de transport, în timp ce restul au o opinie pro (Mai degrabă Da – 13% și Mai degrabă Nu – 17%).
Așa cum era de așteptat, opinia negativă față de cel mai inovator tip de transport, cu vehicule fără șofer, ghidate doar de tehnologie, aparține preponderent celor cu vârste peste 50 de ani, dar nici în rândul tinerilor nu predomină răspunsurile afirmative. Singurul segment în care poziția de susținere se apropie ca pondere de cea de respingere este cel al persoanelor între 30 și 39 de ani.
Atitudinea populației Germaniei în fața acestui tip de mobilitate urbană este foarte importantă în perspectiva extinderii acestor servicii, având în vedere că vorbim despre cea mai mare piață auto din Europa, cu cei mai mulți producători de vehicule și cu o populație cu o educație față de automobile la un nivel înalt, raportat la restul țărilor.
În SUA, Google a dezvoltat și implementat serviciul propriu de robotaxi prin intermediul Waymo, care are deja servicii de transport în mai multe orașe americane, furnizând aproximativ 250.000 de curse pe săptămână, cu vehicule ale mai multor mărci, dar care au fost echipate de Waymo cu tehnologie de asistență pentru a putea rula fără șofer. Tesla încearcă să intre pe acest segment cu propriile vehicule, însă deocamdată se află doar în faza de testare și omologare, întâmpinând unele obstacole din acest punct de vedere.

În același timp, China are un avans considerabil și în acest domeniu al transportului, mai multe companii chineze având în dezvoltare propriile vehicule de transport public de tip robotaxi și mai multe programe de testare în trafic.
Un studiu realizat de S&P Global Mobility arată că avansul pe care îl are China în domeniul mașinilor autonome și în cel conex al robotaxi-urilor este unul consistent care va conduce la vânzări importante după 2035. Studiul vorbește despre circa 800.000 de mașini de tip robotaxi care vor fi vândute și operate în lume, până în 2035, mai mult de jumătate dintre acestea urmând să fie în China. China a beneficiat și în acest segment de o strategie națională de dezvoltare a acestei tehnologii, în care companiile au putut colabora direct cu administrațiile locale pentru a putea testa mașinile fără șofer.
Marca Baidu, unul dintre liderii cercetărilor în segmentul de Automated Drive operează deja în regiunea Wuhan sute de vehicule de tip robotaxi, dar alte orașe din China au și ele propriile rețele care testează mașinile în trafic, cu pasageri. Și cei de la Xpeng au în dezvoltare propriile vehicule robotaxi, pe care intenționează să le lanseze anul viitor în China.
Cea mai mare provocare pentru companiile care vor încerca să ofere servicii de transport fără șofer în Europa va fi legată de siguranța pasagerilor, având în vedere că mașinile vor trebui să răspundă singure tuturor situațiilor neprevăzute, într-un trafic care de multe ori poate genera accidente cu efecte severe. Specialiștii susțin că tehnologia actuală de asistență oferă un grad de siguranță mai mare decât cel pe care îl are un șofer uman, având în vedere că cele mai multe accidente sunt provocate în prezent de erorile umane.
Piața de servicii de transport cu robotaxi este estimată în prezent la circa 100 de milioane de euro și ar putea ajunge în următorii 10 ani până la 400 de milioane de euro.