FOTO Renault și Nissan au semnat noul acord al Alianței. Se schimbă raportul de acțiuni al celor două companii

FOTO Renault și Nissan au semnat noul acord al Alianței. Se schimbă raportul de acțiuni al celor două companii
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 iul 2023

Negocierile îndelungate dintre Renault și Nissan pentru reașezarea relației dintre cele două în cadrul Alianței s-au finalizat cu un „acord definitiv”, care aduce mai multe noutăți, inclusiv reechilibrarea deținerii încrucișate de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acordul anunțat de Renault și Nissan în luna februarie a ajuns la o formă finală și a fost semnat de cele două companii urmând să intre în vigoare după îndeplinirea „unui număr limitat de condiții suspensive, în special cele de reglementare”, respectiv în trimestrul IV al acestui an.

Nouă modalitate de obținere în țară a permisului de conducere pentru românii din diaspora. Alt mod de eliberare și a permisului internațional CITEȘTE ȘI Nouă modalitate de obținere în țară a permisului de conducere pentru românii din diaspora. Alt mod de eliberare și a permisului internațional

Toate declarațiile șefilor celor două companii sunt optimiste și vorbesc despre o extindere a colaborării, pe plan industrial și de dezvoltare, inclusiv prin investiția Nissan în Ampere.

Jean-Dominique Senard, Președintele Alianței: „Acordurile semnate astăzi ne permit să deschidem un nou capitol al Alianței. Aceste acorduri consolidează parteneriatul nostru de lungă durată și vor maximiza crearea de valoare pentru fiecare membru al Alianței. Ele pun, de asemenea, bazele pentru o nouă guvernare echilibrată, echitabilă și eficientă”.

Makoto Uchida, Presedinte și CEO Nissan: „Odată cu încheierea acordurilor definitive, am intrat în noua fază de colaborare cu Renault și Mitsubishi Motors în domenii de inovare reciproc avantajoase. Acest lucru va crea valoare suplimentară prin inițiative aliniate cu planul Ambition 2030 și strategia de electrificare a Nissan. Oportunitatea de investiție în Ampere completează și consolidează ofensiva electrică a mărcii Nissan în Europa și va permite numeroase sinergii, în special în ceea ce privește eficiența costurilor, conformitatea cu reglementările și extinderea gamei de produse și motoare pentru vehicule electrice”.

Profitul Ryanair a explodat. Este luată în calcul ieftinirea biletelor CITEȘTE ȘI Profitul Ryanair a explodat. Este luată în calcul ieftinirea biletelor

Luca de Meo, CEO Renault Group: „Aceste acorduri definitive ne oferă o bază solidă pentru relansarea operațiunilor noastre la nivel mondial pe piețele cheie, cu potențialul de a genera valoare de sute de milioane pentru Renault, Nissan, Mitsubishi și părțile interesate. Aceste acorduri ne oferă agilitatea strategică de care avem nevoie mai mult ca niciodată în contextul de astăzi, în schimbare rapidă. Suntem cu toții implicați, în mod asumat, cu o mentalitate bună, și salutăm Nissan ca un partener puternic în Ampere, viitorul nostru campion din domeniul electric și software. Aceasta este o confirmare a atractivității unui proiect care poziționează Renault și partenerii săi din Alianță în fruntea grilei de start a cursei pentru vehicule electrice și software din Europa”.

FOTO Renault și Nissan au semnat noul acord al Alianței. Se schimbă raportul de acțiuni al celor două companii

Acordurile vizează extinderea colaborării în cadrul Alianței în trei arii de activitate, respectiv proiecte operaționale în India, America Latină și Europa, introduce noțiunea de „agilitate strategică sporită”, care se referă la „inițiative noi cărora partenerii se pot alătura” și, în fine, cea referitoare la „reechilibrarea acțiunilor încrucișate între Renault Group și Nissan și consolidarea guvernanței Alianței”.

În aria de noi colaborări se pune accent pe America Latină și India, unde urmează noi investiții și lansarea de noi modele. În a doua arie de activitate intră în special Ampere, în care Nissan s-a angajat să investească până la 600 milioane de euro, sumă pentru care va deveni „investitor strategic” și va primi un loc în consiliul de administrație.

În privința deținerii încrucișate de acțiuni, s-a semnat un acord complet nou care va guverna Alianța Renault Nissan și care va înlocui acordurile anterioare. Noul document prevede păstrarea unei participații încrucișate de câte de 15%, „cu o obligație de reținere, precum și o obligație de a-și limita participațiile”. Restul de 28,4% din acțiunile Renault la Nissan vor fi transferate unui trust francez, prin care drepturile de vot vor fi „neutralizate”, „sub rezerva anumitor excepții”. Renault Group va continua să beneficieze de dividende și de venituri din eventuala vânzare de acțiuni aferente. Transferul de acțiuni către trust nu va duce la nicio depreciere a situațiilor financiare ale Renault Group.

Dacia s-a confruntat cu prima lună de scădere în Europa, după un an de creștere CITEȘTE ȘI Dacia s-a confruntat cu prima lună de scădere în Europa, după un an de creștere

În schimb, odată cu acest transfer, Nissan va putea exercita drepturile de vot aferente pachetului său de 15% acțiuni Renault Group. „Drepturile de vot ale Renault Group și Nissan vor fi limitate la 15% din drepturile de vot exercitabile, cu posibilitatea celor două companii de a-și exercita liber drepturile de vot în această limită”, mai prevede acordul.

Renault Group va putea să vândă acțiunile Nissan deținute în trust „dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial”, dar nu va fi obligată să le vândă la un termen anume.

Eventuala vânzare de acțiuni va fi făcută „în cadrul unui proces organizat și coordonat cu Nissan”, cu drept de preempțiune pentru Nissan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
renault nissan
alianta renault nissan
actiuni nissan