Nissan intră în clubul select al constructorilor de automobile care au în pregătire un pickup electric, alături de Tesla, Rivian și chiar Ford, chiar dacă criza de semiconductori a întârziat în ultimele luni proiectele companiei japoneze. Japonezii nu renunță nici la ideea unui roadstere electric, în cadrul proiectelor sale.
Nissan are planuri mari, după ce a reușit să iasă din propria criză, cea a cheltuielilor mai mari decât câștigurile, și se pregătește să depășească și criza semiconductorilor. Japonezii și-au anunțat strategia de electrificare pentru următorii 10 ani, Ambition 2030, cu investiții de peste 15 miliarde de euro, în noi produse electrice, inclusiv patru noi modele, ale căror concepte au fost prezentate la Tokyo. Între acestea se află și un pickup, propulsat exclusiv cu ajutorul bateriilor, numit Surf-One.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Nissan Surf-One este deocamdată un concept-car, dar se va transforma într-un pickup electric de serie, în următorii ani. Cu un design inedit, de mașină urbană, cu o caroserie ce amintește de un SUV Coupe, conceptul Surf-One este una dintre propunerile de mașini electrice ale Nissan pentru etapa electrificării. Se remarcă luminile care înrămează pur și simplu grila frontală și spatele benei, și utilizarea acoperișului transparent, atât pentru habitaclu, cât și pentru bena de transport.
Celelalte trei concepte prezentate de Nissan sunt Hang-Out, un crossover compact, Chill-Out, un SUV elegant, și Max-Out, un roadster ce se anunță foarte sportiv.
Nissan spune că studiile realizate pe baza cererii clienților au determinat compania să creioneze un viitor portofoliu ce se va baza pe 23 de noi modele electrificate, între care 15 automobile complet electrice, până în 2030. Ținta companiei este ca 50% din vânzările mărcilor Nissan și Infiniti să fie electrificate (electrice și PHEV), în următorii 10 ani.
Următorii cinci ani vor aduce primele 20 de autombile electrice sau e-Power (sistemul hibrid cu range extender), astfel că în Europa este țintit un procentaj de 75% din vânzări cu aceste modele, în Japonia, 55% din vânzări, în China, 40%, iar în SUA, 40% din vânzări.
CITEȘTE ȘI FOTO Kia a prezentat noua generație a crossoverului Niro„Suntem mândri de șirul nostru lung de inovații și de rolul nostru în livrarea revoluției EV. Cu ambițiile noastre noi, continuăm să preluăm conducerea în accelerarea tranziției naturale către EV prin atragerea clienților într-o propunere de a conduce cu entuziasm, de a agrea adoptarea și de a crea o lume mai curată”, a declarat Ashwani Gupta, COO Nissan.
Reprezentanții Nissan au explicat că toate conceptele aflate în diferite stadii de dezvoltare se vor baza pe baterii de ultimă generație. „Bateriile vor fi cheia tranziției”, a spus CEO-ul Mahoto Uchida. „Cu baterii mai mici și mai subțiri, putem oferi arhitecturi flexibile, cu performanțe mai dinamice, extindzându-ne în segmentele mai mari, cum sunt pickup-urile”.
Nissan și-a propus să lanseze propria baterie solid-state de tip ASSB până în 2028 și să finalizeze uzina-pilot din Yokohama în 2024. Asta îi va permite o mai mare flexibilitate a arhitecturii electrice. Printre altele, bateriile ASSB vor conduce la o scurtare cu o treime a timpului de încărcare, dar și la o reducere a costurilor bateriilor, la 75 de dolari pe kW, până în 2028, și la 65 dolari pe kWh în viitor, pentru a atinge paritatea cu costul mașinilor cu combustie.
Mai mulți constructori au anunțat că dezvoltă pickup-uri electrice, primii fiind cei de la Tesla, care au fost urmați apoi de GM, Rivian dar și de Ford, care a anunțat o versiune electrică a celebrului F-150.