Guvernul Franței pregătește debarcarea lui Carlos Ghosn din fruntea Renault

Guvernul Franței pregătește debarcarea lui Carlos Ghosn din fruntea Renault
scris 18 ian 2019

Ministrul de Finanațe francez, Bruno Le Maire, a cerut demiterea lui Carlos Ghosn de la conducerea Renault, într-o intervenție televizată. Guvernul Franței, cel mai puternic acționar al companiei, dorește o nouă conducere care să poată guverna pe termen lung Renault.

„Intrăm într-o nouă fază, în care avem nevoie de o nouă și durabilă guvernare pentru Renault”, a declarat Bruno Le Maire, ministru de Finanțe în Guvernul Macron și unul dintre primii care au vorbit despre nevoie de schimbare a lui Carlos Ghosn, chiar în primele zile după arestarea acestuia în Japonia. Statul francez a acceptat să-l protejeze pe Ghosn în toată această perioadă, în speranța că dosarul său va fi rezolvat și acuzațiile vor fi retrase, susținând că CEO-ul companiei beneficiază de prezumția de nevinovăție. În plus, de fiecare dată, reprezentanții companiei și cei ai statului au spus că au nevoie de probe pentru a decide o eventuală demitere.

În acest moment, acționarii Renault încearcă să organizeze o întâlnire excepțională, în care să discute această înlocuire, potrivit Automotive News, care citează surse din cadrul Renault. Se pare că decizia finală a venit săptămâna aceasta, după ce ultima încercare a lui Ghosn de a obține o eliberare pe cauțiune s-a soldat cu un eșec. Asta înseamnă că este foarte probabilă menținerea prelungită în arest a șefului Renault (avocații acestuia au vorbit despre alte două luni), ceea ce înseamnă că Renault nu va putea fi condusă la capacitate maximă în acest interval.

Grupul german Daimler începe, la Sebeș, producția unor noi cutii de viteză pentru Mercedes-Benz CITEȘTE ȘI Grupul german Daimler începe, la Sebeș, producția unor noi cutii de viteză pentru Mercedes-Benz

Un purtător de cuvânt al Guvernului Macron a declarat că reprezentanți ai executivului francez se află la Tokyo, pentru a discuta cu omologi japonezi desrpe soarta Alianței Renault Nissan Mitsubishi, prioritară fiind protejarea companiei și a locurilor de muncă pe care Alianța le asigură. În delegație se află Martin Vial, șeful agenției care coordonează participațiile statului.

CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa, a afirmat în repeteate rânduri că cei de la Renault ar trebui să citească cu atenție și în profunzime documentele privind faptele lui Ghosn, așa cum au reieșit ele din ivestigația internă făcută de departamentul juridic al Nissan.

Cele două companii membre ale Alianței au afirmat în toată această perioadă că sunt decise să suțină în continuare parteneriatului, dar tensiunile dintre ele au ieșit la iveală ori de câte ori Renault a încercat să solicite o adunare a acționarilor Nissan, pentru a numi noi membri în locul lui Carlos Ghosn și Greg Kelly.

Pentru poziția de CEO și președinte al Renault, au fost vehiculate în ultima perioadă mai multe nume, însă favorit este actualul șef interimar, Thierry Bollore, cel care fusese numit COO și numărul 2 în fruntea Renault anul trecut. Guvernul francez îl susține, în același timp, pe Jean Dominique Senard, CEO al Michelin, aflat la finalul contractului.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
renault
arestare ghosn
allianta renault nissan mitsubishi