Împrumut de 20 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri Metropolitan, destinat proiectelor Prelungirea Ghencea și Doamna Ghica

Împrumut de 20 de milioane de lei pentru Trustul de Clădiri Metropolitan, destinat proiectelor Prelungirea Ghencea și Doamna Ghica
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2022

Municipiul București urmează să acorde Trustului de Clădiri Metropolitan un împrumut de 20 de milioane de lei, în baza unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în ședința extraordinară de miercuri a Consiliului General al Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară va fi anunțat la Conferința Profit.ro programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

Se prevede acordarea unui împrumut fără dobândă de la bugetul municipalității către societatea Trustul de Clădiri Metropolitane București S. A., în cuantum de 20 de milioane de lei. Împrumutul va fi rambursat integral în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare, potrivit legii.

VIDEO ULTIMA ORĂ Noul șef ANAF anunță - Voi declanșa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune. Număr de telefon conectat direct la cabinet CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ Noul șef ANAF anunță - Voi declanșa în următoarele zile controale ample în toate domeniile cu risc de evaziune. Număr de telefon conectat direct la cabinet

Conform raportului de specialitate, Trustul de Clădiri Metropolitane a solicitat pe data de 20 aprilie acordarea împrumutului, prezentând totodată stadiul proiectelor privind Pasajul Doamna Ghica și Supralărgirea Prelungirea Ghencea, scrie Agerpres.

În cazul Pasajului Doamna Ghica, lucrările au fast reluate în luna august 2021 și s-a finalizat devierea rețelelor, care au fost date în exploatare. De asemenea, au fast finalizate lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură pasaj. Societatea a finalizat procedura de achiziție a tablierului metalic, iar, conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să achite executantului un avans de 15%, respectiv 4.000.000 de lei. Începând cu luna iulie, executantul va efectua primele livrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidități pentru a achita contravaloarea acestora, urmând ca decontul către municipalitate să se realizeze după recepționarea în șantier a materialelor.

"Prin urmare, până la decontarea materialului de către Municipiul București, Trustul de Clădiri Metropolitane București SA trebuie să asigure plata către executant a tronsoanelor livrate, astfel încât să nu existe blocaje și întârzieri în execuție. În acest sens, societatea are nevoie de un disponibil de 8.000.000 lei pentru a asigura plățile către executantul tablierului, până la momentul aprobării situațiilor de lucrări de către Municipiul București și decontarea acestora către societate", se explică în raport.

La proiectul din Prelungirea Ghencea lucrările au fost reluate în noiembrie 2021, fiind în curs de execuție devierea rețelelor și amenajarea trotuarelor. În vederea continuării lucrărilor, societatea a lansat proceduri de achiziție pentru materiale de construcții și execuție lucrări de piloți forați, cu o valoare estimată de 8.800.000 lei. Având în vedere că până la decontarea lucrărilor de către municipalitate, societatea trebuie să achite contravaloarea produselor și lucrărilor contractate, este necesară asigurarea unui disponibil de 3.000.000 de lei.

"De asemenea, pe lângă disponibilul necesar continuării lucrărilor la cele două proiecte, societatea mai motivează necesitatea contractării împrumutului prin evitarea procedurilor de executare silită și/sau insolvență, fiind nevoită să achite datoriile către creditorii care au obținut hotărâri judecătorești de obligare a societății la plata sumelor datorate, societatea având nevoie de un disponibil în valoare de 5.000.000 lei", se mai arată în raportul de specialitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
prelungirea ghencea
doamna ghica