Ministrul Economiei: Vrem să aducem la masă toți jucătorii din industria aeronautică și să avem un proiect de țară, un nou avion produs în România

Ministrul Economiei: Vrem să aducem la masă toți jucătorii din industria aeronautică și să avem un proiect de țară, un nou avion produs în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2022

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că strategia de industrializare a României este o necesitate și că vrea să aducă la masă toți jucătorii din industria aeronautică și să avem un proiect de țară, un nou avion produs în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Ministrul Economiei, Florin Spataru, împreună cu secretarul de stat Daniela Daniela Nicolescu și Cristina Corina Dragomirescu, președinte al Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială au făcut o vizită de lucru în județul Bacău, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Dacia va lansa al doilea model electric mult mai devreme CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia va lansa al doilea model electric mult mai devreme

Aceștia au fost în vizită la Aerostar, AE Electronics și Elmet și au fost însoțiți de președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, prefectul Bacăului, Lucian Bogdanel, deputatul PSD Costel Dunava – președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare și Ana Cătăuță – deputat PSD – membru în Comisia pentru Industrii și Servicii.

”Îmi doresc foarte mult ca în urma discuțiilor pe care le vom avea săptămâna viitoare, în urma evenimentului pe care îl organizăm împreună cu Camera Deputaților, să aducem la masă toți jucătorii din industria aeronautică și să avem un proiect de țară, un nou avion produs în România, cu ajutorul companiilor din România, utilizat nu numai în România, în regiune și, de ce nu, la nivel mondial (...) Nu sunt specialist în domeniul aviației. Este provocarea pe care am lansat-o celor de la Aerostar. România are o tradiție, a construit avioane, a construit prototipuri, IAR 99 este un avion românesc. De ce să nu lansăm aceste provocări, de ce să nu reinițializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc? Din discuțiile preliminare pe care le-am avut, a reieșit că ar putea să facă un avion pentru partea de training a echipajului care să corespundă standardelor internaționale, dar care să fie produs în România. Hai să îmbunătățim Șoimul, hai să facem un model modernizat. Numai prin cercetare și dezvoltare putem să ținem pasul cu cei de talie mondială”, a spus Spătaru.

El afirmă că a făcut o invitație ministrului Apărării să vină la Bacău, declarându-se plăcut suprins de produse, dar și de condițiile de muncă și de angajații de acolo.

”Am văzut companii funcționale, care angajează oameni, care investesc în noi tehnologii, investesc în soluții inovatoare pentru economia românească. Sunt exemple de urmat pe care pot să le promovez în celelalte județe în care mă voi duce. Sunt exemple că în România se poate, că în România putem avea industrie, că putem dezvolta capabilități pentru industria de apărare, pentru industria de aeronautică și putem să promovăm acest sector, acest ecosistem la nivel european și la nivel regional. Cred că aceste vizite nouă celor de la Ministerul Economiei ne fac foarte bine, pentru că ne dau încrederea necesară că strategia de industrializare a României nu este doar o vorbă pe hârtie. Strategia de industrializare a României este o necesitate. Este un lucru pe care trebuie să îl avem în fiecare zi, în fiecare dimineață să o avem pe agendă”, a spus minsitrul Economiei, precizând că această strategie trebuie să existe în toate programele și inițiativele pe care le va lansa.

Vorbind de programul destinat microelectronicii, oficialul a spus că este nevoie de câte un program pentru fiecare județ al țării, deoarece România are nevoie de fonduri și de proiecte care să asigure sustenabilitate, locuri de muncă și un trend complex de valori pentru economia națională.

„Vorbeam săptămânile trecute de lipsa de resursă și de faptul că Europa în acest moment încearcă să definească strategiile în ceea ce privește autonomia strategică. Cine știe că la Bacău avem o companie care angajează tineri cu vârsta medie de 37 de ani și care produce în domeniul hightech plăci de bază și elemente care sunt folosite în produse pe care ar trebui să le găsim pe Discovery sau orice alt canal de știință și tehnică. Este lucrul pe care Ministerul Economiei trebuie să și-l asume în tot ceea ce face”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
florin spătaru
avion